Миналата година Реджинал Августин, чернокож програмист в социалната мрежа Twitter, отправи апел чрез имейл до ръководството за промяна на термините „master“ и „slave“. Всичко започва след една рутинна задача, когато Августин чува репликата „automatic slave rekick“ или „автоматично подчиняване на роб“.

Думите са били просто част от инженерна дискусия по време на рестартирането на вторичен процес в системата на Twitter, но са подтикнали Реджинал да се замисли за проблематиката при използването на расистки думи и фрази при изпълнението на технически операции. Августин е свикнал да вижда термина „роб“ в технически контекст. Но когато го чува в комбинация с думата „подчиняване“, той споделя, че се е почувствал по-гневен от всякога и никога не е подозирал, че може да бъде толкова разярен на работното си място.

Първоначално самостоятелно, а след това обединявайки сили с друг инженер в компанията – Кевин Оливър, сега успешно действията му постигнаха очакваните резултати и доведоха до замяната на термини като „господар (master)“, „роб (slave)“, „черен списък (black list)“ и други подобни фрази, съдържащи препратки към регресивната част от историята и културата на Съединените щати, когато е съществувало робството. Част от призивите на Августин по това време съдържат призиви като „Това трябва да спре. Това не е готино. Сега трябва да променим това.“

Никой не очаква, че промяната на тези технически термини, с които навярно всеки програмист е запознат, ще сложи край на векове расова несправедливост. Но някои служители на технологичните компании, включително Оливър и Августин в Twitter, настояват за тези промени, тъй като те са в техните възможности и сами по себе си имат смисъл.

Мениджърите на социалната мрежа формализираха усилията на двамата инженери още през месец януари, като подкрепиха работата по замяна на проблемните термини и разгласиха каузата на двамата служители в инженерния отдел на компанията. Нещо повече, обхватът на кампанията беше разширен от замяна на расистките термини и фрази до замяна на всякакви термини, съдържащи дискриминиращи послания или препращащи такива, в това число и въз основа на пол, възраст или някакви телесни/психични особености. Така бе поискана промяната и на термини като „men hours“ или „sanity check (проверка на разума)“. Оливър и Августин подробно описаха своите усилия в интервю за популярния технологичен портал CNET.

Тласъкът на Black Lives Matter

Усилията на двамата инженери придобиха по-голям отзвук и внимание на фона на всеобщите бунтове и протести срещу расовото неравенство в Съединените щати, предизвикани след убийството на Джордж Флойд, 46-годишен мъж от Минесота, убит през май от полицай, който го прикова към земята, опирайки коляно върху врата му за цели девет минути, което доведе до неговото задушаване. Събитието доведе до формирането на движението Black Lives Matter, което първоначално се разпространяваше в цялата страна, а след това стигна и до Европа и Азия, като активистите вече дори успяха да постигнат някои промени в законодателството и в политиките на някои частни компании.

Новата енергия на Black Lives Matter доведе до натиска за промяна на техническия речник на Twitter. „Всичко, което се случи наскоро, накара ръководството на компанията да се осведоми за обществената нетърпимост към расизма под всякаква форма“, казва Августин пред CNET.

Подобни усилия и промени се срещат и в други големи технологични компании като Github и LinkedIn, притежавани от Microsoft, както и в Apple, браузъра Chrome на Google и други, като при тях често промените се случват незабелязано и без особено много разгласяване, но все пак имат своето значение.

По-рано, през 2018 г., разработчиците на широко използвания програмен език Python замениха термините „master“ и „slave“. През 2014 г. екипът, стоящ зад системата за управление на съдържанието (CMS) Drupal, замени термините „primary“ и „replica“. През 2003 г. окръг Лос Анджелис помоли производителите на компютърен софтуер и компаниите, занимаващи се с разработване на софтуерни системи, да спрат да използват термините „господар“ и „роб“ под каквато и да било форма. По-късно промяната беше съотнесена и до доставчиците на хардуер и компютърни системи, тъй като двата термина не се ограничават само до софтуерно ниво, но често се използват и от инженерите за обозначаване на различни компоненти от свързани компютърни системи.

Но промяната може да не е толкова лесна

Сложно е да бъдат изкоренени термини, които са залегнали дълбоко в техническата документация, ежедневната реч, професионалния жаргон на програмистите и в безброй взаимосвързани програмни кодове и конфигурационни файлове. Целта, която си поставя Twitter, е да завърши своя инженерен проект до края на 2021 г., а след това да публикува подробности за това какво е научил екипа на компанията, докато се е борил с елиминирането на тези термини, за да се възползват и други компании и разработчици от опита им.

„Нашият код трябва да отразява хората, за които работим“, каза Оливър.

Думите имат значение

Движението за промяна на технически термини не променя непременно основните понятия, които са залегнали и в много други сфери на електрониката. Така например във фотографията това, което някои производители на фотоапарати наричат „главна (master)“ светкавица, все още ще продължи да контролира „подчинената (slave)“ светкавица. И понякога хората избират нови думи в опит да започнат на чисто с неутрален речник, само за да премахнат няколко остарели термина.

И макар и на фона на обществените протести, борбата с расизма дори по високите етажи на властта в САЩ и атакуването на расистките нагласи и призиви на някои националистически политически движения, промяната на техническия речник да изглежда маловажна, това не е така. Внимателното подбиране на думите може да доведе до промяна, тъй като по този начин биха могли да бъдат избегнати фини или несъзнателни актове на дискриминация, наричани от експертите микроагресия. Когато един софтуерен инженер ежедневно се сблъсква с понятия като „господар“ и „роб“ и ежедневно използва влиянието на „господаря“ върху „роба“, то това непременно по някакъв начин ще се отрази върху неговите обществени нагласи, възгледи и поведение.

„Често думите не означават нищо за говорещия, но за чуващия може да означават много“, казва Лесия Брукс, директор на информационните кампании на Юридическия център за борба за гражданските права в САЩ.

„Ако можем да станем по-съзнателни по отношение на думите, които използваме, ще можем да работим и за смекчаване на микроагресията в професионалните среди“, казва Брукс.

Едно често възражение срещу промяната на термините в професионалните речници е, че според някои те не водят до достатъчно реални промени, които да усетим на ежедневно и битово ниво. В Twitter промяната на термините не идва самостоятелно и изолирано, а представлява част от други стъпки и поредица от действия за подобряване на разнообразието и приобщаването.

Други усилия

Останалите усилия на социалната мрежа включват даряване на парични средства за каузите на Black Lives Matter и предлагане на съвети за партньорство с онези, които искат да помогнат. Друго предложение на компанията е обявяването на ден за борба с расизма на професионално ниво.

Брукс би искала да види повече промени и на прагматично ниво в Twitter, като например прогонване на потребителите, групите и големите тълпи от акаунти, пропагандиращи „бялото върховенство“ от социалната мрежа. „Ако искате да заличите всички вредни и омразни думи, можете да помислите за промяна на начина, по който хората използват вашата платформа“, казва тя.

В отговор на това, от социалната мрежа заявиха следното: „В Twitter няма място за омразно поведение, терористични организации или насилствени екстремистки групи. Поради това правило, ние непрекъснато закриваме стотици акаунти, много от които агитират за насилие над цивилни или са разпространявали екстремистка идеология за бялото върховенство.“

Twitter наистина премахна някои акаунти, като например този на група разпространяваща бялото върховенство, представяща се за лява антифашистка група, подбуждаща към насилие. Но Twitter споменава, че политиката на този етап включва блокиране на профили, които по един или друг начин разпространяват съдържание, чиято основна цел е да доведе до „нанасяне на вреди върху другите“. YouTube тази година блокира канала на бившия лидер на Ku Klux Klan Дейвид Дюк и на разпространителя на бялото върховенство Ричард Спенсър тази седмица.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари