Twitter маркира видео споделено от Тръмп като фалшиво

0
211

Twitter приложи етикет „манипулирана публикация“ към видео клип споделен от личния профил на президента на САЩ Доналд Тръмп, след като по-рано е бил публикуван на стената на директора по връзки в социалните мрежи на Белия дом, отразява репортер от Вашингтон Поуст. Видеоклипът пряко засяга кандидатът за президент и бившия вицепрезидент на Щатите Джо Байдън и го представя в крайно негативна светлина. Смята се, че Тръмп е споделил видеото, с цел да изложи репутацията на опонента си и да манипулира общественото мнение за него.

Смята се, че това е първият път, в който социалната мрежа използва маркера, който по-рано беше обещала да въведе, за отбелязване на фалшиви новини, манипулирани публикации или дезинформационни съобщения. И определено не е избрала никому неизвестни фигури, с които да го направи.

Отговорът

Мениджърът на политическата кампания на Байдън, Грег Шулц, отговори с категорично изявление, излъчено през профила му във Facebook, че той и представляваният от него общественик смятат решението на Twitter за адекватно. Вижте какво каза той в посланието си:

Живеем в епоха на все по-яростна дезинформация и има само два начина да се справим с тази токсична сила, която разяжда нашата демокрация: отговорно и по начин, който да бъде в полза на обществото; или безотговорно и анархично. Злоупотребата на Facebook, които разрешават публикуване и разпространение на отявлена дезинформация, е национална криза в това отношение. Това също е несъобразен акт на поставяне на печалбата на едно частно предприятие над всичко, и проблем, с който трябва да се ангажира не само нашата държава, но и всяка една. Facebook няма да потвърди това, но е очевидно за всички, които поне веднъж са прегледали поведението и политиките им – те се грижат преди всичко за парите и за тази цел са готови да слушат като един от най-ефективните медийни инструменти за разпространение на гнусни лъжи в света. Това е отвратително и трябва да бъде назовано с истинската си същност. Неетичното им поведение е неприемливо и трябва да се промени.

За разлика от Facebook, Twitter е на напълно противоположния полюс и забранява публикуването на фалшиви снимки, видеа и друго „фалшифицирано съдържание“, като забраната официално влезе в сила от 5-ти март. Политиката обхваща всякакви монтирани и подправени аудио-визуални и текстови послания, „които имат потенциална да засегнат обществената репутация, безопасност или да причинят сериозна вреда“, включително и на препубликувано съдържание, което с една или друга цел е било променено.

Twitter заяви, че ще дава по-нисък приоритет в newsfeed-а на потребителски профили, които вече веднъж са маркирани като нарушители на правилата и ще отбелязва всяка една публикация с флагът, който виждаме днес.

 

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за