Twitter отбеляза постове на Тръмп като „потенциална дезинформация“

4
470

Във вторник социалната мрежа Twitter, която от години е трибуна за всички политически и емоционални изказвания на президента на САЩ Доналд Тръмп, маркира две негови публикации като „потенциално подвеждащи“. Това се случва с американския президент за първи път откакто социалната мрежа проверява достоверността на новините и извършва фактическа справка на публикуваните изказвания и споделяната информация.

Етикетът „потенциална дезинформация“ е бил добавен към два туита, които Тръмп е публикувал във вторник сутринта, в които той казва, че възможността за домашно гласуване и изпращане на попълнените бюлетини за предстоящите президентски избори на САЩ по пощата би могло да доведе до „фалшифициране на гласовете“. Туитовете на президента са фокусирани основно върху усилията на Калифорния за разширяване на възможностите за гласуване по пощата поради новата коронавирусна пандемия. В неделя Републиканският национален комитет подаде иск срещу губернатора на Калифорния Гавин Нюзом заради ходовете на държавата за разширяване на възможностите за гласуване чрез подаване на бюлетините по пощата.

Според говорител на социалната мрежа Twitter, публикациите „съдържат потенциално подвеждаща информация за процеса по гласуване и са етикетирани за това, че не отразяват целия контекст около обмислянето на гласуване чрез изпращане на бюлетини по пощата“. Когато потребителят види публикацията от Тръмп, която гласи „Вижте фактите зад бюлетините по пощата“, към тях се появява оцветено в червено съобщение, което ги маркира като потенциално подвеждащи. От социалната мрежа казват, че справката е направена с водещите новинарски статии от потока, които развенчават изявленията на президента.

В етикета за достоверността и проверка на информацията е описано: „Тръмп лъжливо твърди, че бюлетините изпращани по пощата ще доведат до фалшифициране на изборите“. Въпреки това служителите на социалната мрежа, занимаващи се с проверката на фактите твърдят, че няма доказателства, че гласуването на американските граждани по пощата би могло да доведе до потенциални измами или манипулиране на вота в полза на един или друг кандидат за президентските избори на САЩ 2020.

Говорител на Twitter заяви, че тази мярка е в съответствие с новата политика, въведена по-рано този месец, насочена към „ограничаване на разпространението на потенциално вредно и подвеждащо съдържание“, свързано с пандемията. Същата тази политика не важи за туитове от президента публикувани преди приемането на новата политика. Ако това беше така, същият етикет щеше да получи и публикацията му, в която казва, че хидроксихлорохинът е доказано ефективен за лечение на COVID-19 – нещо, което СЗО отхвърли и нареди прекратяването на клиничните експерименти с медикамента върху заразени с новия коронавирус.

Тръмп реагира на Twitter, като заяви, че компанията „сега се намесва в президентските избори през 2020 г.“ и че компанията е „напълно задушаваща свободата на словото“ в поредица от публикации във вчерашните късни часове.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари