fbpx
19.8 C
София

Twitter отново разрешава политическите агитации и реклами

Най-четени

През ноември 2019 г. от социалната платформа Twitter забраниха разпространяването на платени политически реклами. Основателят и тогавашен главен изпълнителен директор на компанията Джак Дорси беше на мнение, че политическите реклами, или поне тези, съдържащи очевидни лъжи, представляват заплаха за обществото, тъй като могат да бъдат използвани за „манипулиране на мнението на избирателите, което би могло да повлияе негативно на живота на милиони“. Решението на ръководството на Twitter беше в контраст с това на Facebook, които продължиха да показват политически реклами на своята платформа и освен това беше остро критикувано от консерваторите, въпреки че то забранява агитации от всички страни на политическия спектър.

Сега, под ръководството на новия изпълнителен директор Илън Мъск, от Twitter съобщават, че планират да отменят наложената забрана:

„Ние вярваме, че агитациите, основани на ясна кауза, могат да улеснят общественото обсъждане на важни теми. Днес смекчаваме нашата политика за разпространяване на реклами в САЩ, базирани на конкретни идеи и цели. Също така планираме отново да разрешим политическите агитации през следващите седмици.“, се казва в туит, пуснат от официалният акаунт за безопасност на компанията.

В последващо съобщение от Twitter се казва, че компанията „ще приведе правилата за реклама в платформата в съответствие с тези на телевизиите и останалите медии“ и също така „ще гарантира, че принципите, по които се преглежда и одобрява съдържанието им, ще са в защита на потребителите“.

Повечето потребители са на мнение, че една от основните причини, поради които от Twitter искат да върнат политическите реклами в платформата, са парите. Много от рекламодателите са заявявали в миналото, че внезапните решения на Мъск и подхода му „да прави много глупави неща“ в управлението на Twitter, често създават поводи за безпокойство. Като пример са посочени решенията за възстановяване на забранени преди това акаунти и толерирането на хора, пропагандиращи крайно десни възгледи и теории на конспирацията. Очаква се скоро да има повишен интерес към политическата реклама в социалните медии, тъй като през 2024г. в САЩ предстоят нови избори.

Що се отнася до рекламите, основани на конкретна кауза, които включват теми като социална справедливост, гражданска ангажираност и грижа за околната среда, изглежда че те все още биват ограничавани в световен мащаб, но не и в САЩ. Единствената промяна в официалната страница на Twitter по тази тема, в сравнение с ноември 2022 г. гласи, че „рекламодателите, чиито реклами, базирани на кауза и са насочени само в рамките на Съединените американски щати, са освободени от горепосочените ограничения“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини