16.5 C
София

Twitter потвърди, че Джо Байдън е победител в изборите на САЩ… под постовете на стената на Тръмп

Най-четени

Официалният профил на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп в Twitter е един от най-силните му инструменти за връзка с широката общественост. Именно той беше и едно от първите места, в които той крайно прибързано обяви себе си за победител в президентските избори, без дори да дочака да чуе присъдата на компетентните институции.

Администрацията на социалната мрежа не забави отговора си на тези дезинформационни действия, като маркира постовете на Тръмп като „потенциално дезинформационни“ и добави към тях пояснение, че все още се изчакват резултатите от изборите.

Ако отворите отново профила на Тръмп сега и се върнете до въпросните публикации, които ако бяха публикувани от обикновен човек, навярно биха били изтрити, вече може да видите изцяло нов лейбъл, който гласи: „Изборните служители са удостоверили Джо Байдън като победител в президентските избори в САЩ“. Да, изглежда Twitter обявява Джо Байдън за официален победител на изборите… под публикациите на Тръмп, в който той обявява сам себе си за победител.

От прес центъра на социалната мрежа са казали пред редакцията на популярния технологичен портал The Verge, че това е просто актуализация на съществуващия етикет, предназначен да „отразява най-новата и достоверна информация“.

Но има зашеметяваща разлика в тона и лексиката между този етикет и предишния в Twitter, където социалната мрежа просто казва: „Резултатите от изборите все още не са официални обявени.“, който по-късно беше променен на: „Различни източници подават разнопосочна информация за резултатите от изборите“, който даваше сериозен повод за съмнения. Сега обаче, след като Изборната комисия се произнесе официално, Twitter не само приема резултата, но го използва, за да оспори видимо лъжливите твърдения в профила на Тръмп, че е спечелил изборите.

Припомняме, че 2020 беше година на доста сблъсъци между Twitter и Тръмп. Първоначално социалната мрежа започна да маркира някои от публикациите на Тръмп като „потенциално дезинформационни“, особено онези, които са свързани пряко с коронавирусната пандемия. След като забеляза това, Тръмп дори започна юридически тормоз над Twitter, което ни навежда над мисълта, че ръководството на социалната мрежа определено се радва на факта, че Тръмп не е победител в изборите през 2020 г.

Съвсем скоро, когато Тръмп напусне президентския пост и предаде щафетата на Байдън, Twitter ще започне да прилага към нещо същите регулации, които се прилагат към останалите потребители – повечето дезинформационни и лъжливи публикации се изтриват, а профилите на техните автори биват временно или перманентно блокирани.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини