Twitter потребител подкара Windows 10 на 192 MB RAM памет

9
2635

След дебюта на Windows 8, операционната система на Microsoft започна да изисква все повече оперативна памет, за да функционира нормално. Windows 10 по препоръчване може да работи с минимум 1 GB RAM, макар че с толкова памет нищо друго не може да стартира.

Twitter потребителят @0xN0ri обаче усилено експериментира със стартиране на операционната система във виртуална среда с оперативна памет, много под минималната. Експериментите започнаха с 512 МВ и продължиха до 256 МВ. И в двата случая системата стартира успешно. Намалявайки още един път наполовина достъпната памет обаче Windows 10 директно показва синия екран на смъртта. Намаляването до 140 МВ  доведе до старт, но нямаше достатъчно памет за зареждане на интерфейса.

Най-добрият рекорд, който N0ri успя да постигне, е да стартира системата на 192 МВ оперативна памет по препоръка на друг потребител. Накрая се стартира дори мениджърът на задачи.

Имайте предвид, че за целта е използвана 32-битовата версия на операционната система, билд 1909 от ноември миналата година (за 64-битовото издание въобще не можем да говорим). Като цяло, друго освен самата себе си, OS едва ли ще може да изпълни – ако стартирате дори Edge, най-вероятно браузърът няма да зареди и ще се срине (освен ако има на разположение допълнително виртуална памет на достатъчно бърз SSD). Във всеки случай експериментът е любопитен и подчертава вече далечната връзка с предшественика Windows XP, който при дебюта си изискваше препоръчително 128 МВ оперативна памет за стартиране.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари