От социалната мрежа Twitter обявиха, че са премахнали над 7000 акаунта, свързани с популярната конспирация QAnon. Този брой ще засегне общо 150 000 профила.

Освен това, уеб адреси, свързани с групата, която разпространява подобни теории ще бъдат блокирани, а съдържанието около QAnon няма вече да се появява сред актуалните теми.

QAnon е конспиративна теория, излязла от страниците на 4chan преди три години от потребител с псевдоним Q. Една от основните идеи в нея е, че американския президент Доналд Тръмп е във война с т.нар. „Дълбока държава“, както и това, че част от представителите на Демократическата партия и известни личности участват в педофилски действия и секс трафик.

Тези акаунти провокират разпространението на съдържание, което води до ясни и добре документирани информационни, физически, социални и психологическа офлайн прояви на вреда“, сподели в изявление за медиите говорител на Twitter. „Следяхме отблизо ситуацията и определихме, че е нужно да предприемем допълнителни действия, съобразно правилата на Twitter по отношение на разпространяването на спам, манипулации и вредно поведение“. От социалната мрежа не разкриват самоличността на говорителя на компанията от съображения за сигурността му. SiliconAngle коментират, че една от запазените марки на привържениците на QAnon е да нарочват определени личности и да ги тормозят психически. За последно такъв беше случая с модела Криси Тайген, която е тормозена, заради връзката ѝ с признатия за виновен в сексуални престъпления Джефри Епщайн.

„Имах истински живот преди. И не става дума само за някакви побъркани в случайни градове. Тези хора са навсякъде“, оплака се в Twitter по-рано тази година Тайген. Тя допълва, че това, което правят тези хора към нея е прекалено и се страхува, че групата в действителност може да се окаже истински опасна.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари