Twitter публикува данни за правителствените искания за заличаване на данни

0
22

След гиганта Google, който неотдавна публикува статистически отчет за броя на исканията за заличаване на данни и оповестяване на информация за потребителите, днес компанията Twitter също публикува свой подобен доклад. В него се посочва колко често правителствени органи на различни страни, сред които и България, са искали премахване на информация от микроблогинг услугата.

Ще отбележим, че Twitter публикува информацията в същия ден, в който в Ню Йорк се проведе съдебно заседание, на което съдия задължи администрацията на сайта да разкрива по заявка на правителствени органи данни за участниците в акцията Occupy Wall Street.

Не е учудващо, че Twitter публикува списъка веднага след заседанието, тъй като именно правителството на САЩ е отправяло най-често подобни искания. От общо 849 искания 679 са от източници в САЩ. Публикуваният отчет обхваща периода от 1 януари до 30 юни 2012 година.

Ще припомним, че за периода от 30 юни до 31 декември само корпорацията Google е получила над 3800 заявки от американските власти, от които обаче само около 40% са били изпълнени. „Изглежда, че правителството на САЩ има много добра представа за това кой и какви данни притежава и активно използва правото си да изисква всякаква информация. Не бих се учудила, ако в близките години редица други страни също покажат съществен ръст на броя искания“, заявява Ева Галерин, координатор на Electronic Frontier Foundation.

Отчетът на Twitter е достъпен на адрес:

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари