Twitter тества изцяло криптирани съобщения

0
275

Twitter започна тестовете на нов вид лични съобщения. В социалната мрежа започнаха да се появяват двустранно криптирани съобщения.

Опцията за секретен чат ще бъде добавена в раздела с личните съобщения. Криптираната кореспонденция ще се съществува и съхранява единствено в потребителските устройства, без използване сървърите на Twitter. Потребителите ще могат да виждат, да сравняват и подменят своите криптиращи ключове. По този начин всеки може да се убеди, че никой не го подслушва и не е подменен с друг.

Идеята за въвеждането на изцяло криптиран секретен чат се спряга от ръководителя на Twitter Джак Дорси още от месец декември 2016 година. Тогава бившият служител на АНС Едуард Сноудън му предложи да добави в социалната мрежа самоунищожаващи се съобщения.

Въпросната функция за обмен на криптирани съобщения бе открита в APK файла на Twitter от компютърния специалист Джейн Манчун Уонг (Jane Manchun Wong).

Няма как да не забележим, че по този начин Twitter ще предложи същата функционалност, като месинджъра Telegram на Павел Дуров. Руският регулаторен орган Роскомнадзор отдавна се опитва да блокира Telegram, именно заради наличието на подобен чат, декриптиращите ключове за който никой друг не разполага, освен изпращачът и получателят на съобщението.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за