14 C
София

Twitter ще си партнира с големи медии в борбата с дезинформацията

Най-четени

Социалната мрежа Twitter официално обяви, че ще си сътрудничи с две от най-големите международни медии и източници на информация с обществено доверие, Ройтерс и Асошиeйтед прес, за да се бори с развенчаването на дезинформацията в своята социална мрежа.

Информационните агенции ще помогнат на Twitter да даде повече контекстуална и достоверна информация за събития и феномени, които набират популярност в социалната мрежа, за които се публикуват, споделят, коментират и харесват множество публикации.

Социалната мрежа се надява, че по този начин ще може по-ефективно да противодейства на разпространението на подвеждаща информация. Компанията още допълва, че партньорството ѝ с двете големи медии ще ѝ позволи да гарантира бърза достъпност на точна и достоверна информация, когато има съмнения или спорове около фактологията, при дадени събития и постове.

„Вместо да изчаква, докато едно нещо стане особено популярно, Twitter ще контекстуализира развитието на дискурса с достоверна информация, одобрена от две от най-доверените и престижни медии в световен мащаб“, казват в официалното си изявление от компанията.

Това партньорство наистина ще помогна на социалната мрежа в работата ѝ по даване на информационен контекст около популярни публикации и събития, тъй като в момента модерационния екип на социалната мрежа използва различни източници, от които да използва и предостави надеждна информация, за да се противопостави на фалшиви новини и дезинформационни послания, които трупат популярност и достигат до широка аудитория.

В публикация в официалния си блог, компанията обявява, че очаква, че новата програма „ще увеличи мащаба и скоростта“ на работата ѝ по надеждността на информацията, като ще увеличи капацитета на модераторските екипи, да дават надежден контекст към постовете, които набират популярност. Материалите, които модераторския екип на социалната мрежа ще може да използва от Ройтерс и АП, определено ще помогнат за покачване на темповете на работата по надеждна верификация на информацията около дадени постове, тъй като ще спестят необходимостта от задълбочени проучвания в различни доверени източници, когато модераторите трябва да се справят с тема, която не познават в дълбочина.

Това е първият път, когато Twitter официално си сътрудничи с новинарски организации за популяризиране на точна информация на своя сайт, според говорител на компанията за социални медии.

По-рано тази година Twitter пусна Birdwatch, нова система за модериране на общността, която позволи на доброволците да маркират туитове, които са намерили за неточни.

Twitter ще работи отделно с двете конкурентни информационни агенции и първоначално ще се съсредоточи върху съдържание на английски език.

Хейзъл Бейкър, ръководител на събирането на новини, генерирани от потребители в Ройтерс, заяви, че доверието, точността и безпристрастността са в основата на това, което Ройтерс прави всеки ден, и „движат“ ангажимента на компанията да спре разпространението на дезинформация.

Том Янушевски, вицепрезидент на AP за глобалното развитие на бизнеса, заяви в изявление, че новинарската компания има „дълга история на тясно сътрудничество с Twitter, заедно с други платформи, за разширяване на обхвата на фактическата журналистика“.

Абонирай се
Извести ме за
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини