TxFS

Група експерти от Тексаския университет в Остин разработи новата файлова система TxFS. Една от най-характерните особености на TxFS е вградената поддръжка на транзакции, удовлетворяващи ACID изискванията (атомарност, съгласуваност, изолираност, надеждност).

Кодът на файловата система TxFS засега се предлага като модификация на Linux ядрото версия 3.18.

Новата файлова система дава възможност за изпълняване на група операции с файловете. Така например, в рамките на само една транзакция е възможно да се извършат няколко операции на запис в различни файлове, като след това атомарно да се приложат всички натрупани промени, използвайки синтаксиса begin/commit, който много прилича на транзакциите в СУБД. Възможно е и връщането на направените промени в различните файлове, ако при обработката на данните са възникнали някакви проблеми.

API за управлението на транзакциите в реализиран като надстройка над трите основни системни извиквания, осигуряващи началото, фиксирането и отмяната на транзакция.

Подготвени са версии за SQLite и Git, използващи TxFS за осигуряване на гарантирана отказоустойчивост. При тестовете версията на SQLite, базирана на новата файлова система показва в TPC-C теста увеличение на производителността с 1,6 пъти. А пропускателната способност на приложението Android Mail при използването на SQLite версията, е нараснала 2,3 пъти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари