fbpx
28.8 C
София

Uber отново е без лиценз в Лондон – какво не е наред сега?

Най-четени

Лондонският транспортен регулатор отхвърли предложението на Uber да поднови лиценза си за работа в британската столица за още пет години. Отказът на администрацията на града е мотивиран с твърдения, че компанията „не е подходяща“ и са налице сериозни опасения по безопасността, поради което се отказва на Uber да има възможност да предлага алтернативните си таксиметрови услуги.

За втори път в последните две години, лондонският регулатор обявява Uber за несъстоятелна да доставя транспортни услуги на територията на града. TfL, както е абревиатурата на регулатора от английски отхвърли молбата на Uber за нов петгодишен лиценз през септември 2017 г. Тя предостави на компанията временен 15-месечен лиценз през юни 2018 г. след продължителна публична битка, която беше подновена за още два месеца през септември тази година.

През цялото това време Uber продължаваше да работи в града, като същевременно правеше редица подобрения във фирмените си култура, политика, маркетингова стратегия и социални функции. Според Tfl обаче те не са достатъчни, за да защитят безопасността на пътниците и да гарантират спокойното им пътуване.

„TfL е идентифицирала модел на провалянето на компанията, в който влизат и някои нарушения по безопасността на движението, които излагат на риск пътниците и тяхната безопасност.

Въпреки че се зае с някои от тези проблеми, TfL няма увереността, че подобни проблеми няма да се появят отново в бъдеще, което доведе до заключението, че компанията в момента не е годна и подходяща да работи на територията на града.“, се казва в изявлението за регулаторния орган за медиите.

Какво мисли компанията?

Изпълнителният директор на Uber Дара Хоровшахи в понеделник публикува в акаунта си в социалната мрежа Twitter колко разочарована е от управляващите, като обясни, че компанията е изминала дълъг път в това да се промени и да се превърне в по-добра и безопасна за потребителите. Според нея, решението на Регулатора е напълно погрешно.

Ако проследим корените на Uber като малък старт ъп в Сан Франциско, фирмата се превърна в глобална компания, оперираща в около 80 страни. Но в много от градовете, където е успявала да създаде бизнеса си, са нарушени местните правила и такси за частните превози. Със своите 45 000 лицензирани шофьори и 3,5 милиона пътници, Лондон е един от ключовите пазари на Uber, но TfL многократно подчертава опасенията си относно невъзможността на Uber да пази пътниците си в безопасност.

Регулаторът заяви в понеделник, че ключов фактор при вземането на решението му е промяната в системите на Uber, която позволява неоторизиран достъп от даден шофьор към поръчките и клиентите на друг, което само по себе си в много ситуации би могло да създаде сериозни проблеми по отношение на безопасността на пътника.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини