Uber прехвърля ресурсите си от самоуправляващия се камион в рамките на своята група Advanced Technologies към други проекти, съобщиха от компанията днес. Засега тя спира развитието на автономната товарна платформа, която придоби от автономна технологична компания Otto.

„Решихме да спрем разработването на нашата програма за самоуправляващи се камиони и да продължим напред само с автомобили“, заяви Ерик Мейхофер, ръководител на Uber Advanced Technologies Group. „Наскоро предприехме важната стъпка да се върнем на обществените пътища в Питсбърг и като се стремим да продължим тази инерция, вярваме, че енергията и опитът на целия екип, фокусирани върху тези усилия, си остават най-добрият път напред“.

Спирането няма да повлияе на Uber Freight – бизнес единицата на компанията, която помага на шофьорите на камиони да се свързват със спедиторски компании – или на вътрешната разработка на технологията Lidar на Uber. По-скоро инженерите и разработчиците на софтуер, които работят върху самоходни камиони, ще бъдат пренасочени към автономното автомобилно подразделение.

Uber казва, че ще предложи на служители, които не могат да намерят съпоставима роля, опция за преместване или напускане. Проектът по самоуправляващият се камион на компанията е със седалище в Сан Франциско, докато по-голямата част от автономния ѝ автомобилен екип е в Питсбърг.

Въпреки силните думи, Uber не изключва възможността да се върне в бъдеще към разработката на самоходни камиони; Advanced Technologies Group ще поддържа отношенията си с производителите на камиони, съобщи компанията.

Uber придоби Otto, стартъп, основан от бившите инженери на Google Антъни Левандовски и Лиор Рон, преди две години, през 2016 г. за 680 млн. долара. Левандовски стана ръководител на отдела за самоуправление на Uber, но сделката не свърши добре: през 2017 г. Waymo заведе дело срещу Uber, като твърди, че Левандовски е използвал открадната технология за изграждането на самостоятелната платформа за шофиране на Otto.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари