Uber e глобена $ 59 милиона, защото не е предоставила на Калифорния данни за случаи на сексуално насилие

1
347

Uber е глобена с 59 милиона щатски долара, защото не е предоставила на Калифориня поискани данни за разследвани случаи на сексуално насилие.

Компанията за иновативни превозни услуги казва, че разкриването на вътрешна информация би нарушило неприкосновеността на личния живот на жертвите. Разбира се, този довод е оборван от много юристи и власти, тъй като по-голямата част от разследванията на случаи на сексуално насилие, са инициирани от самите жертви, а по други има външно сезиране или самосезиране на правните органи.

Санкцията беше наложена на компанията вчера, в понеделник, като според информацията, компанията не е предоставила на Комисията за комунални услуги на Калифорния информация за случаи на сексуално насилие и твърдения за тормоз от страна на шофьори. Според решението компанията разполага с 30 дни, за да заплати санкцията и да предостави поискана информация, или може да загуби разрешителното си да оперира на територията на Калифорния.

Uber осигурява достъпни и удобни превозни услуги на милиони хора всеки ден, но за някои от тях те не завършват изцяло благополучно, като в някои случаи пътниците попадат в особено опасни ситуации. През последните няколко години стотици пътници и шофьори сигнализираха за случаи на изнасилвания, отвличане, насилствено опипване и нападение по време на пътуване.

Миналата година от административния съд бе наредено на Uber да предостави конкретна информация за нападения и тормоз, чието естество беше подчертано в доклада за безопасност, публикуван през 2019 г., който включва данни за случаи, случили се по време на пътувания с Uber през 2017, 2018 и 2019 г. Uber от своя страна отказа на го направи, позовавайки се на опасения за поверителността.

Робърт Мейсън, съдия по административно право към CPUC, заяви в решение от 92 страници (PDF), че аргументите на Uber за нарушаване на поверителността са „преждевременни“, тъй като исканата информация ще бъде предоставена на комисията под гриф на секретност.

„Поведението на Uber изостря допълнително неправомерните действия на компанията, тъй като отказът ѝ да се съобрази с искането, прикриват престъпления, които не могат да бъдат разследвани вече в продължение на месеци.“, пише Мейсън.

 

„CPUC настояваше в исканията си да предоставим пълните имена и информация за контакт на жертви, които са преживели сексуално насилие, без да имаме тяхното съгласие. Ние се противопоставяме на това шокиращо нарушаване на личната неприкосновеност, заедно с много защитници с правата на жертвите“, заяви представител на Uber.

 

„Сега, една година по-късно, CPUC промени своя тон: можем да предоставим анонимна информация – но ние също така трябва да платим глоба от 59 милиона щатски долара за неспазване на процедурите и реда, които оттогава CPUC все пак е променила. Тези наказателни и объркващи действия няма да направят нищо за подобряване на обществената безопасност и само ще създадат натиск, тъй като други компании обмислят да публикуват свои собствени доклади.“

Uber публикува доклад от 84 страници през декември 2019 г., в който се казва, че е получила сигнали за 464 изнасилвания пред 2017 и 2018 г. Само през 2018 г. е имало 235 подадени сигнала за изнасилвания, което означава, че средната стойност е четири изнасилвания на седмица. През двете години са подадени над 5500 други сигнала за инциденти със сексуален характер, вариращи от нежелани целувки до опит за изнасилвания. KPCC иска конкретна информация, за да може да разследва всички тези престъпления.

Заповедта на Мейсън заключва, че е разумно Uber да работи със служителите на комисията за „разработване на кодекс или система за заместване на действителните имена и друга лична информация на жертвите с фиктивни такива, били те номерирани по алгоритъм, за да могат да бъдат разследвани престъпленията, без да се разкрива тяхната самоличност.“

„Правомощията на Uber да работи като компания за транспортна мрежа и като доставчик на превозните услуги могат да бъдат преустановени, ако компанията не успее да плати неустойката от 59 085 000,00 щатски долара до крайния срок“, се казва още в заповедта.

Сексуалното насилие и Uber

Проблемът за сексуалното насилие е стара тема за Uber. Още в началото на оперирането на услугата в различни региони по света, имаше много спорове относно това по какъв начин компанията ще гарантира безопасността по време на превозите, както и по какъв начин ще проследява за обратната връзка и преживяването по време на пътуване. В много страни услугата беше забранена от правителствата именно поради тази причина, макар че в някои аргументите бяха, че по-скоро представлява заплаха за конкуренцията на местно ниво.

На този етап компанията се бори и с много скандали за сексуален тормоз на вътрешно корпоративно и управленско ниво, които все още остават нерешени.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари