Вече няколко години Близкият изток е разкъсван от терор и насилие. Човешката трагедия е огромна, неизмерима, но не и по-малко нещастие представлява разрушаването на паметници на културата от страна на джихадистите. Мнозина си спомнят например разрушаването от страна на талибаните през 2001 година на най-високата будистка статуя в света – безценен паметник на културата, но и част от глобалната памет на нашата планета. Същите безчинства биват осъществявани от терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия и Ирак – територии, свързващи се с люлката на цивилизацията ни.

В края на миналия месец, Ubisoft анонсираха съвместна инициатива на студиото, заедно с музея Смитсониън, Iconem, стартъп, фокусирал се над резервацията на значими археологични обекти с помощта на 3D сканирането и фотографията, и ЮНЕСКО, който ще позволи на всички желаещи да видят пресъздадени в средата на виртуална реалност великолепни паметници на културата и архитектурата, разрушени от ислямистите. Като например, едно от цветята на пустинята – древният град Палмира, който преди четири години беше почти напълно разрушен от ИД.

Използвайки фотограметричните изображения, доставяни от Iconem, Ubisoft успяват да ги слеят в пълноценно VR преживяване, използвайки разработена от студиото технология за виртуална реалност.

 

Проектът Age-Old Cities VR е качена за безплатно сваляне в Steam и представя Покрития пазар в Халеб (Сирия), разрушен през 2012, подземните тунели на Наби Иунус (Ирак), Храма на Балшамин (Палмира, Сирия), разрушен през 2015, Църквата на чудотворната деваЛатинската църква в Мосул, разрушена през 2016 и голямата джамия на ал-Нури в Мосул, разрушена от ИД преди две години. За съжаление, записите са от вече разрушените обекти, но предадени с помощта на допълнената реалност. Може да изтеглите Age-Old Cities VR, посещавайки страницата на проекта в Steam.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари