Случаят с предполагаемата хакерска атака към Ubisoft става все по-странен.

През октомври, хакерска група с името Egregor се появи в Интернет с твърдението, че са успели да проникнат в мрежите на две големи гейм компании: Ubisoft и немската Crytek. За потвърждение те публикуваха скрийншоти с вътрешна информация за някои от подготвяните за излизане игри на студиата, както и за настоящи заглавия. По това време, официално потвърждение, че са станали жертва на атака не последва нито от страна на Ubisoft, нито от Crytek. Тази седмица случаят получи развитие, след като DSOGaming излезе с новината, че хакерите са публикували в даркуеб пространството изходния код на едно от актуалните заглавия на Ubisoft: Watch Dogs Legion.

Egregor е съвсем нова и обвита в мистерия хакерска група, за която изглежда тепърва ще чуваме повече. Техният първи „удар“ се оказва именно срещу двете гейм студиа – с условието, че всъщност потвърждение за тези атаки нямаме официално от никоя от засегнатите страни и засега нещата са по-скоро в сферата на неизвестността. Това, което е сигурно е, че Egregor са свързани с поне един голям пробив – този към американският книжен издател Barnes & Noble. Друго, което знаем е, че въпросният хакерски колектив следва последната тенденция при разпространителите на рансъмуер заплахи. Първо, вместо да разчитат на масови спам кампании за разпространението на криптовируси, те провеждат сложни и целенасочени атаки към високопрофилни цели, като освен, че криптират данните, те крадат чувствителна информация и заплашват да я публикуват в открит вид, ако не им бъде предоставена определена сума. Освен това, в началото на този месец разбрахме, че една от най-смущаващите заплахи в последно време – Maze – отива в историята, тъй като авторите ѝ слизат от киберпрестъпната сцена. По информация на Bleeping Computer, голяма част от свързаните с разпространението на Maze групи вече са се пренасочили именно към новопоявилата се Egregor.

В интервю за Eurogamer от тази седмица представител на Ubisoft е заявил, че компанията започва разследване на инцидента.“Наясно сме с твърденията на групата и понастоящем разследваме потенциален проблем със сигурността“, заявява представителят на студиото.

Изказването на Ubisoft звучи доста любопитно с оглед на това, че твърденията на Egregor са от края на миналия месец и за това време би трябвало да са се задействали. Ако Egregor са осъществили наистина такава атака, и студиото не е съобщило своевременно на властите за това, то не само репутацията на Ubisoft ще пострада, но най-вероятно и портфейла им.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари