UBS: След 4 години електромобилите ще станат по-евтини от ДВГ автомобилите

9
1211

Новото пазарно изследване на банка UBS показа, че към 2024 година цената на електромобилите и на ДВГ автомобилите ще се изравни. Това значително ще ускори глобалния преход от транспортни средства, работещи с изкопаемо гориво към електромобили. Основната причина за този процес е непрекъснато намаляващата цена на акумулаторните батерии. А това от своя страна ще доведе до ускорено понижаване на търсенето на нефт, понеже 60% от днешния добив на нефт се използва за производството на гориво за ДВГ транспорта.

Допълнителните разходи за производството на акумулаторните блокове за електромобили, които повишават тяхната себестойност в сравнение с автомобилите, работещи с бензин и дизел, към 2022 година ще намалеят до $1900 на електромобил и напълно ще изчезнат към 2024 година. Изследването на UBS се базира на детайлен анализ на технологиите и цените на батериите, предлагани от седемте най-големи производители.

Достигането на ценови паритет с ДВГ автомобилите експертите на UBS считат за важен признак на отказа от изкопаемите горива в световен мащаб.

Анализът на UBS показва, че към 2022 година цените на акумулаторните батерии ще паднат под психологическата бариера от $100 за киловатчас капацитет. А компаниите, които не успеят да се преориентират, рискуват да останат сред аутсайдерите в този бранш, които никога няма да могат да догонят Tesla и Volkswagen.

UBS твърди, че в глобален мащаб, след 2024 година цените на електромобилите ще станат по-ниски от тези на ДВГ автомобилите.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари