Компанията Canonical оттегли излязлата през месец октомври дистрибуция Ubuntu 17.10 и махна съответния линк от сайта за изтегляне. Причината е критичен бъг, повреждащ BIOS-а в някой модели лаптопи на Lenovo и един модел на Acer. Списъкът с пострадалите устройства се уточнява и допълва.

Дефектът е твърде неприятен и се състои в това, че лаптопът не зарежда, новите настройки повече не могат да се запишат, и след рестартиране, лаптопът използва старите настройки.

И още по-зле, USB устройствата спират да се разпознават и стартирането от USB не е възможно.

Според описанията на бъга, той започва да се проявява след активирането на драйверите intel-spi-* в ядрото. Изглежда че работата върху тези драйвери не е довършена и те още не са готови за потребителските компютри.

За избягване на този проблем се препоръчва деактивирането на драйверите intel-spi-*. В описанието към бъга се казва, че последствията от деактивирането са минимални. „Слабо вероятно е някой наистина да направи нещо, че да се наложи да използва този драйвер„.

Ето към днешен ден списъка с пострадалите лаптопи:

 • Lenovo B40-70
 • Lenovo B50-70
 • Lenovo B50-80
 • Lenovo Flex-3
 • Lenovo Flex-10
 • Lenovo G40-30
 • Lenovo G50-70
 • Lenovo G50-80
 • Lenovo S20-30
 • Lenovo U31-70
 • Lenovo Y50-70
 • Lenovo Y70-70
 • Lenovo Yoga Thinkpad (20C0)
 • Lenovo Yoga 2 11″ — 20332
 • Lenovo Z50-70
 • Lenovo Z51-70
 • Lenovo Ideapad 100-15IBY
 • Acer Aspire E5-771G

Списъкът се допълва, и в коментарите към бъга се споменава и лаптопа Toshiba L50B-23G.

В редица форуми се натрупаха оплаквания от потребителите, понеже в по-новите лаптопи няма CD-ROM и системата не може да зареди.

Особено много са оплакванията във форумите на Lenovo. Това е особено неприятно, понеже именно лаптопите Lenovo ThinkPad се препоръчват за работа с Linux, а в сайта на Canonical той е включен в списъка с официално поддържаното оборудване.

По принцип, възможно е препрограмирането на BIOS и връщането му в предишното състояние с помощта на програматор, но това е нетривиална и рискована процедура. А и далеч не всеки потребител има програматор. Ето защо, може да бъде разбрано силното недоволство на хората, сблъскали се с този проблем. „Това е неприемливо, току що моят Lenovo G50-80 се превърна в тухла“ – написа един от пострадалите в коментарите към бъга в сайта на Canonical.

Току що в коментарите се появи информация, че никаква повреда на BIOS-а няма, а се заключва възможността за запис в SPI Flash чипа. Явно това се случва при намесата на този модул в Linux ядрото. Оказа се, че записът на данни в SPI Flash е хардуерно заключен и никакви настройки в BIOS-а няма как да работят, понеже те се записват именно там. Програматорът също няма да помогне. Налага се физическата замяна на чипа…

Canonical усилено работи с Lenovo за да открие истинската причина на проблема и да представи пач. Подготвят се нови дискови образи на Ubuntu 17.10 с обновено ядро, които не повреждат BIOS-а.

За съжаление, новите дискови образи с нищо няма да помогнат на хората, инсталирали Ubuntu 17.10 и повредили своя BIOS. В краен случай може да се наложи лаптопа да се носи в сервиз за замяна на дънната платка.

Но ако лаптопът все пак зарежда нещо, може да се опита процедурата, описана във форума за техническа поддръжка на Lenovo.

Това е съобщение на потребител, който също изгубил възможността да съхранява новите настройки на BIOS, както и да зарежда от USB.

Първото нещо, което този потребител прави, е да провери последователността на зареждане на EFI. Това се прави с помощта на командата:

efibootmgr -v

В неговия случай последователността на зареждане изглежда по следния начин:

BootCurrent: 0001
Timeout: 0 seconds
BootOrder: 0001,0002,2001,2002,2003
Boot0001* antergos_grub HD(1,GPT,f128f12b-fa3e-45b1-b5c9-f03c328498cb,0x800,0x64000)/File(EFIantergos_grubgrubx64.efi)
Boot0002* Windows Boot Manager HD(1,GPT,f128f12b-fa3e-45b1-b5c9-f03c328498cb,0x800,0x64000)/File(EFIMicrosoftBootbootmgfw.efi)RC
Boot2001* EFI USB Device RC
Boot2002* EFI DVD/CDROM RC
Boot2003* EFI Network RC

Това означава, че първи се зарежда grubx64.efi от папката antergos_grub и от указания в EFI диск.

Логично е да се предположи, че можем да управляваме зареждането, променяйки файловете в папката antergos_grub. Потребителят просто заменил информацията в тази папка с информацията от boot мениджъра rEFInd, като преди това преименувал refind_x64.efi на grubx64.efi. След тази намеса, при стартирането на лаптопа се появява стандартното стартиращо меню на rEFInd.

34
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
28 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Линух
Линух

Значи подчертано ти се казва че повреда няма, ама трябва да се смени чипа. Между две чикии ще си сменят чипа.

Мехмед
Мехмед

Те са като комунистите, отричат всички до последно.

Мехмед
Мехмед

Линукс е за чикиджии, които имат много свободно време. Убунту едно нещо като хората не могат да направят, само концепции. Линукс не става за нормална работна среда за вкъщи. Аз дори и за работа не бих го ползвал, освен ако не става за един тъп браузър. С една дума – не става. Мак и Уиндоус са най-добрите потребителски ОС за момента, може да добавим и Андроид модификациите и пътят към който се е насочил Хрон ОС със сливането с Андроид за компютри. Всичко друго си е чисто и просто е за дебели хора, които бият чикии на манга и се… Виж още »

Dell
Dell

Андроид и Хром ОС също са Линукс.

До Мехмед
До Мехмед

Линукс! Кое не разбра?

Българин
Българин

Човека ти написа, че говори за дъщерята на Линус – разработчика, реален човек с такова име и ползва дерогатив за името на ОС-ма. Кое не разбра, че и аз почвам да се чудя къде ти е IQ-то.

Българин
Българин

Линус се казва човека направил първия Линукс. Чети.

Tralala
Tralala

Мехмеде глупако, върви в някоя джамия да се гъзиш и да се молиш на Аллах вместо тъпо да разсъждаваш с празната си глава в технологичен сайт. Първо се научи ка се казва и пише ОС & Браузера на Гугъл – Май е ХроМ а не ХроН! Сигурен съм че дори не си докосвал Линукс, а за Мак дори съм убеден, само нещо си дочул или прочел и сега си важен по форумите и само преповтаряш като папагал. Компаниите и фирми които се за имават с по-сериозни неща в доста от случайте използват Мак или Линукс (в повечето от случайте които… Виж още »

Dell
Dell

Tralala, и аз не съм съгласен с тъпотиите които е написал, но няма нужда да обиждаш на религиозна основа, това няма нищо общо.

Oracle
Oracle

@Tralala
Ти … да не падаш от Марс, че пишеш такива небивалици?
Моля те – направи едно добро на себе си и на всички, които четат тук – повече никога недей да пишеш!

До Tralala
До Tralala

Windows 10 (1709) е най-добрият Windows и върви много успешно в момента (на всякъде)! За „пубери“ и т.н. бил… Хахаха…!!!

Dell
Dell

Аз затова ползвам само Dell, а не разни китайски боклуци като Lenovо. Сега пиша точно от Ubuntu 17.10, вече 1 месец съм с него, няма проблеми, но ако си бях купил китайски боклук Lenovo сигурно щеше да отиде в кофата.

Oracle
Oracle

Язък, осакатил си си лаптопа …

Dell
Dell

Като го купих беше с инсталирано Ubuntu 16.04, явно не знаеш, че Dell продават лаптопи не само с Windows, но и с Ubuntu. От там ъпгрейднах до 16.10, после до 17.04, сега до 17.10 – проблеми няма, реват само тия с китайските боклуци Леново.

Ваш Васко
Ваш Васко

Dell много си зле човек, защо скопяваш лаптопа със този линух. Дал си пари за тази марка, от което следва че си интелигентен човек, но най-вероятно лаптопа е попаднал на неправилния човек.
И администраторите искат да проверят колко сме интелигентни с тази кепча, или колко ни държат нервите.

Азз
Азз

Смешко…ползвам dell, toshiba и lenovo лаптопи – всички са с линукс. Не вярвам че скопявам машините или че съм зле, а напротив. Машините си летят и проблеми нямам. Неправилният човек би се вкарал във филма, ползвайки масово и насилственно налаганите подобия на операционна система, предлагани от една конкретна голяма корпорация…

Oracle
Oracle

„Програматорът също няма да помогне. Налага се физическата замяна на чипа…“
Айде честито на всички специалисти /Санчовци/ тук, ползващи Линукс, Пинукс или Минукс …
То те не са много де, но трябва да ги поздравим все пак за пордената „добра“ дистрибуция, както и за наложителната смяна на чип …

Браво!
Не, Брависимо направо!

Dell
Dell

Аз пък ще честитя на всички които купуват китайски боклуци Леново. При истински марки като Dell или HP няма проблем.

Oracle
Oracle

Ползвам си Lenovo Yoga 510-14IKB с кеф …
Но не с инсталирана някаква имитация на ОС, а с Win 10, легално закупена.
Тез безплатните там, дето ги слагате, щот не ви се дават едни 200 кинта … не ми ги хвалете.
Хубаво и евтино – няма.
Не е имало.
Няма и да има!

Dell
Dell

Осъзнаваш ли колко е зле това леново, ми то дори Маковете стават за други ОС, а на този китайски боклук – само Win 10. Аз като си купувам хардуер искам на него да тръгне всичко – Уиндоус, Линукс, и затова купувам доказани марки като Dell, а не китайски боклуци.

Oracle
Oracle

@Dell
Какво да ти кажа …
Вин върви на пушка, МС офиса върви на пушка …
Браузвам си на пушка …
Нортънчето върви на пушка …
За какво ми е да мога да инсталирам други операционни системи?
Хеле пък такива, които са … безплатни и недодялани …
За домашен лаптоп си върви перфектно.
Разбира се, ако ми беше за работа, щях да взема някой Think Pad.

Отвори си Dell-а, смешнико!
Отвори си Dell-а, смешнико!

И погледни частите вътре. Ако намериш поне един компонент – процесор, памет, диск, дъно или поне един чип, който не е произведен в Китай, Тайван или Южна Корея – ще ти купя още един такъв за Коледа 🙂 Като гледам списъка от засегнатите модели – това са само бюджетни боклуци за клошари. Нито един от професионалните модели – от W-, P-, Т- или X-серията не е уязвим. Което е нормално – всеки от тях струва колкото два Dell XPS-а и има три пъти по-големи възможности… Ама на тебе още ти миришат краката за такава машина, затова се опитваш да си… Виж още »

Пламен
Пламен

„…Китай, Тайван или Южна Корея…“ – сигурен ли си, че само тези държави произвеждат компоненти за Dell?

1@1.com

Windows е правил и по-големи поразии, щото е The best.

пак ли
пак ли

Не ползвайте този каляв Убунту, изберете друга свестна Линукс дистрибуция. На Убунту не им е за първи път да унищожават хардуер – някой да си спомня за 13.04 версия, която практически правеше същото?

Dell
Dell

Ползвай LTS версиите, с тях няма проблеми. Другите са междинни издания които служат за тестване.

пак ли
пак ли

@Dell. Баш у Убунту е проблемът, смотани са си. Що други, изначално и перманентно тестови дистрибуции като Арчлинукс, Федора и Тамбълуийд не брикват копютрите, м?

SUSE
SUSE

Настоящата издънка на Canonical е особено зрелищна, но си е нещо типично в техния стил. Ubuntu е дистрибуция за децата, да се учат да скриптят, но за сериозни цели не е подходяща… освен може би, и то с много дълги уговорки – LTS. За съжаление разпространеността на Ubuntu неприятно уврежда имиджа на Linux и дава повод на многознайковци, като нашия Мехмед, да тренират тролските си заложби.

Ползвайте по-сериозни десктоп дистрибуции и оставете Ubuntu.

Dell
Dell

защо тогава Убунту е най-използваната дистрибуция? И за десктоп, и за сървъри, впрочем Убунту и базирания на него Минт са единствените дистрота които масово се използват за десктоп, другите като CentOS са много популярни, но само сървърно.

WhyBut..
WhyBut..

Защото е натрапвана постоянно, както и widnows бозата.. както се натрапва че и iPhone X е химерата която чакаме – телефон дето чете мисли.. ама хората които не ползват главата си само за равновесие знаят какво има отвът розовия облак.
ДЕЛЛ правеше нещо добро, но и те както останалите започнаха да шибат клиентите си. А в бизнес класът където делл определено имат добри машини, има и други адекватни играчи така че айде по-кротко.
А линукс от край време си е малка форма за мазохизъм в някои отношения. Казвам го, макар и да ползвам Минт, Арч, ЦентОс..

Invocation
Invocation

Лайново са големи боклуци честно. Този проблем с USB-то е тяхен проблем, защото те са си ги направили да не зарежда на друга ОС от windows 10. Даже и windows 7 не зарежда драйвери за USB. Лично съм пробвал на 6 лаптопа от един модел и бях писал за това преди време във форума тук -> https://www.kaldata.com/forums/topic/257284-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC-%D1%81-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-windows-7-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8/

Азз
Азз

„Лайново“?

видях ти темата
видях ти темата

Мога да те посъветвам само едно: вместо да ръсиш глупости, с които само демонстрираш колко си некомпетентен, бягай на село да копаш житото. За друго нямаш нито знания, нито способност да се учиш. Моите съболезнования на хората, които си заблудил, че разбираш нещо от компютри и си ги подвел да ти се доверят!

Invocation
Invocation

и след като си я видял ? Предложения нещо, опровержения ?? С кое не си съгласен? Или можем само да обиждаме.