US блогър осъден заради обида към краля на Тайланд

0
66

Американският блогър с тайландско потекло Джо Вичай Комарт Гордън е бил осъден на пет години затвор заради обида към краля.

Той превел откъси от неодобрена биография на краля и ги публикувал в своя блог, съобщава dnes.bg.

През май 2010 г., по време на отпуската си, Гордън е бил арестуван в Тайланд. Според FT са му били повдигнали обвинения по Закона за кралската обида, както и за компютърни престъпления.

Според изданието това е първият път, в който чуждестранен гражданин е обвинен в обида на краля, която не е извършена на местна територия. През октомври Гордън се е признал за виновен за това, че е превел на тайландски откъси от книгата „The King Never Smiles“ (Кралят никога не се смее) на тайландски и е публикувал части от тях в интернет.

Биографията е публикувана през 2006 г. и е забранена в Тайланд. Съдът го е осъдил на 5 години затвор, от които половината ще са изпитателен период, защото се е признал за виновен.

Говорителят на американското посолство в Банкок Уолтър Браунолер е обяснил пред вестника, че е „дълбоко засегнат“ от тази и от други подобни присъди в близкото минало.

Те „не били в съответствие с международните стандарти за свободата на изразяване“. Същевременно обаче Браунолер подчертава уважението на САЩ към тайландското кралско семейство.

Законите за обида на краля са създадени още през 1908 г., вписани са в първия наказателен кодекс на страната и оттогава не са променяни.

Между 2006 и 2007 г. тайландските власти затвориха и достъпа към видеопортала YouTube преди собственикът му Google да се съгласи да блокира критичните към монархията клипове в Тайланд.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари