USBee: нов метод за кражба на данни от изолирани компютри

0
30

Добре познатата в някои среди група специалисти от израелския университет „Бен-Гурион“, известна със своите нестандартни методи за получаване на информация от физически изолирани от всякакви мрежи компютри, представи нов метод за извличане на данни чрез USB устройства, които в този случай се използват като предаватели.

 

Оказа се, че всеки флаш стик може да се превърне в предавател, без да се налагат никакви модификации на стика. Създаденият от експертите малуер получи името USBee. Самата технология за изтегляне на данни от заразен с подобен малуер компютър, който излъчва в радио обхватите, бе споменатa още през 2013 година в документите на Сноудън.

Следвайки примера на АНС, специалистите създадоха своя малуер USBee, който използва USB шината за създаване на електромагнитно излъчване. Техният малуер може да предава информация на разстояние около 3 метра.

Изпращането на данните става чрез изпращането на последователни „нули“ към USB стика, които генерират електромагнитно излъчване в диапазона 240 и 480 MHz. Приемането става с обикновен компютърен приемник с цена около $30.

 

Разстоянието за излъчването на данни може да се увеличи до 8 метра чрез добавяне на проводник към USB стика. Методът е ефективен, понеже данните се предават със скорост около 80 байта в секунда и за излъчването на 4092-битов ключ са достатъчни 10 секунди.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари