USPTO: „Изкуственият интелект не може да се счита за изобретател“

1
388

Патентното ведомство на САЩ постави точка по въпроса, дали изкуственият интелект е способен на творчество. Отговорът е, че от гледна точка на сега съществуващите закони, изобретател може да се счита единствено човекът. На същото мнение са британските и европейските регистратори на патенти.

Американската служба за патенти и търговски марки (USPTO) реши, че алгоритмите и системите с елементи на изкуствен интелект не могат да бъдат автори на патентни заявки или изобретатели. Решението бе официално взето във връзка с подадени заявки за два патента – за съд за пренос на храна и за специално фенерче, подадени от ИИ DABUS.

„Според действащите към днешен ден закони единствено физическите лица могат да се считат за изобретатели в патентната заявка“ – обявиха експертите на USPTO.

Въпросните две заявки за патенти са подадени миналата година от екипа Artificial Inventor Project. Освен в USPTO те са си опитали късмета и в британското бюро за интелектуална собственост (IPO) и в европейското патентно бюро (EPO). И двете агенции вече обявиха своите решения: изкуственият интелект DABUS, създаден от Стивън Талер, от юридическа гледна точка не може да се счита за изобретател.

Специалистите на Artificial Inventor Project не са искали въпросният ИИ да бъде притежател на патента, а само да е вписан като един от изобретателите.

Според Verge, в бъдеще законите могат да се променят и това е само първият опит в тази насока. Така например, изключително сложният суперкомпютър IBM Watson има хиляди създатели и разработчици, и измислените от този компютър идеи няма как да принадлежат на всички тези хора. Някои учени считат, че ако ИИ бъде признат за изобретател, то това ще увеличи иновациите. Но засега, според законите, ИИ се счита за инструмент, а не автор на идеи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари