8.4 C
София

Verizon може и да не придобие Yahoo

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Атаката към системите на Yahoo и последвалото изтичане на половин милиард записи на потребители на компанията може да има ужасяващи последици за Мариса Мейър и акционерите на Yahoo. Главният юридически съветник на Verizon не изключи възможността компанията да се оттегли от сделката по придобиване на интернет гиганта от миналия век, предава Reuters. Причината за това е нежеланието на Yahoo да разкрие подробности за атаката и сериозността на положението.

„Смятам, че в момента разполагаме с основание да вярваме, че последиците са материални и изискваме от Yahoo да ни предостави информация за реалното състояние на нещата. Ако смятат, че положението не е такова, каквото смятаме ние, то тогава да ни го демонстрират“, бива цитиран Крейг Силман, главен юридически съветник на Verizon. Под „материални последици“, Слиман има предвид значителна промяна в стойността на компанията, което не е било известно досега и би довело до значително понижаване на цената на компанията, която Verizon ще плати или даже да последва оттегляне на телекома от сделката.

Както знаете през лятото американският телекомуникационен гигант Verizon обяви, че ще придобие Yahoo за сумата от $4.8 млрд. Какво ли не може обаче да се случи за три месеца. През август в Интернет изтекоха 200 000 000 записа на потребители на Yahoo. Трябваше да мине един месец и изтичането на 500 000 000 записа, за да се събудят в Yahoo и да подканят своите потребители да сменят паролите си. Това подозрително мълчание беше и сред доводите на хората завели по-късно колективен иск в американски съд. Сред обвиненията бяха и проявата на немарливост при опазване на личните данни на клиентите на Yahoo, твърдение, което може и да е основателно, ако се доверим на анонимни източници на медиите в САЩ. Последва разкритието, че Yahoo са предоставяли свободен достъп до сървърите си на американските служби, при положение, че трябва да изисква предоставянето на специално разрешение от съда. Брожението срещу компанията от страна на американските потребители към компанията нарастваше, потребители напускаха услугите на компанията. А мълчанието от страна на Yahoo продължава. Обвиненията, че през 2014г. хакерска групировка, подпомогната от чужда държава все още не са изяснени, като мнозина се усъмниха в тях (за което спомогна и последвалото разследване на Infoarmor). Дойде и новината, че Verizon ще иска да свали цената по сделката – нещо, което бе отречено по-късно от шефа на Verizon, за да се стигне до настоящата новина. Която изглежда няма да е последната, свързана с агонизиращия интернет динозавър.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини