Verizon подаде заявка за патент за „шпионска“ телевизионна приставка

3
76

За никого не е тайна, че големите интернет-компании като Google и Facebook следят с всички възможни средства действията на потребителите в интернет. Те знаят какви страници посещаваме и какви заявки за търсене въвеждаме. Разбира се, това не е особено приятно, тъй като нарушава личното ни пространство, но се отнася само до „виртуалната“ част от нашето ежедневие, а именно активността ни в глобалната мрежа. Компанията Verizon обаче възнамерява да прехвърли тези практики и в реалния свят.

Както съобщава блогът LeakSource, американският телекомуникационен оператор е подал заявка за патент, който описва приставка за цифрова телевизия, която не само ще предоставя достъп на потребителите до различни програми, но и ще следи техните действия, докато те се намират в близост до нея. За целта устройството ще бъде оборудвано с набор от датчици, камера, микрофон и дори термометър. С тяхна помощ системата може да определя с какво се занимава зрителят във всеки един момент.

Спектърът от действия, които приставката ще може да разпознава, е много широк – тя ще „знае“ дали човек се храни или се занимава със спорт или друга физическа дейност, дали се смее, чете, спи, говори, пее, почиства дома си или дори свири на музикален инструмент. Системата ще анализира получените данни с цел подбиране на подходяща реклама, която ще бъде извеждана на екрана. Verizon успокоява защитниците на човешките права с аргумента, че при активирането на тази функция самият потребител доброволно дава своето съгласие за събирането на информация.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари