18.6 C
София

VESA представи кодека DSC 1.0 за компресиране на видео почти в реално време

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

С появата на новите дисплеи с 4К резолюция възникнаха проблеми с ефективното предаване на изображението от компютърната система към дисплея. Сегашните DVI, LVDS/LDI, HDMI и DisplayPort интерфейси предават видеото директно, в некомпресиран вид, чрез което се гарантира високо качество и малки задръжки, но се генерира огромен трафик. Засега тяхната честотна лента е достатъчна, но с появата на новия 8К видео стандарт, тази ситуация може да се промени.

Предаването на видеото от компютъра към монитора става чрез най-бързия интерфейс в съвременните системи. Така например, бъдещият DisplayPort 1.3 предвижда предаването на данни със скорост 30 Gb/s. Това може да се окаже недостатъчно за видео 7680×4320, 60Hz (8K) при 24 бита на пиксел. За предаването на подобна информация е нобходим канал със скорост над 50 Gb/s.

Това е причината асоциацията на производителите на персонални компютри VESA и мобилни устройства MIPI още от 2012 година да разработват технологията Display Stream Compression (DSC) за компресиране на видеотрафик. Вчера VESA съобщи, че са готови с работата по DSC 1.0.

Стандартът предвижда хардуерно кодиране и декодиране на трафика между устройствата. В спецификациите е казано, че компресирането на видео ще става „без видими загуби“, а това означава, че все пак някакви загуби ще има. Използвана е комбинация от алгоритми с импулсно-кодова модулация и индексирана палитра цветове.

Първият стандарт с поддръжката на кодека DSC 1.0 ще бъде eDP 1.4 за бъдещият DisplayPort 1.3. За мобилните устройства DSC е предвидил спецификациите Display Serial Interface (DSI) 1.2.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI MatePad 11 – таблет без конкуренция в своя клас

Таблетите са един от любимите ни продукти за тестване, но отдавна подобно устройство не бе стигало до редакцията ни. Пазарът на този вид технологии...

Подобни новини