fbpx
0.2 C
София

Viber: „Недопустимо е превръщането на потребителите в стока“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Мениджмънтът на Viber счита обновяването на политиката на използване на WhatsApp за опасно за конфиденциалността на потребителите. Докато миналата година потребителите на WhatsApp можеха да не съобщават своя телефонен номер на Facebook, то сега това е вече задължително условие за използването на месинджъра. Всеки потребител трябва да се съгласи с обновената политика в рамките на 30 дни, като в противен случай  му се прекратява достъпа до неговия акаунт.

През 2018 година основателят на WhatsApp Браян Ектън в интервю за Forbes прогнозира тази опасна за потребителите ситуация. Тогава той съобщи какви са причините за неговото напускане на компанията и цитира своя туит, с който препоръча на потребителите да си изтрият своите Facebook акаунти.

„Аз продадох конфиденциалността на своите потребители заради печалбата. Направих своя избор и съответния компромис. Всеки един ден ми се налага да живея с това“.

За разлика от WhatsApp, който тръгна по един опасен път по отношение конфиденциалността на данните, основните функции на Viber имат за цел осигуряване безопасността и поверителността на данните на своите потребители. Това са:

  • Криптиране от край до край, което е включено по подразбиране при безплатните персонални телефонни разговори и чатове. Всичко е съвсем опростено и ясно: до тези данни не може да получи достъп никой, освен техните участници. Дори и Viber няма достъп до тези данни
  • Viber не записва на своите сървъри съобщенията, а правенето на архиви по подразбиране е изключено. Потребителите по собствено желание могат да си правят резервни копия на своите чатове, като включа тази функционалност, като в останалите случаи Viber не прави копия на съобщенията и позвъняванията на потребителите
  • Използва се защита на екрана. Viber предлага възможности за осигуряване на конфиденциалността чрез изпращане на самоунищожаващи се съобщения в чатовете, а самите чатове могат да бъдат скривани и защитавани с помощта на пин код
  • Никакви данни не се изпращат на Facebook. Viber прекрати всички делови отношения с Facebook още преди половин година. Никаква потребителска информация и лични данни на потребителите не се подават и няма да бъдат подавани на Facebook

„Осъщественото наскоро обновяване на политиката на конфиденциалност на WhatsApp е подигравка с думата „конфиденциалност“. То не само показва, че конфиденциалността на потребителите не е важна за WhatsApp, но и поставя нов рекорд по степен на неуважение по отношения към данните на потребителите. Днес аз съм особено горд от политиката за конфиденциалност на Viber и призовавам всички, които считат себе си за нещо повече отколкото данни за продажба, да мигрират към Viber“ – заяви Джамел Агауа, генерален директор на Rakuten Viber.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини