Virgin Orbit: ние ще достигнем Марс преди SpaceX

7
1158

Virgin Orbit усилено се подготвя за изстрелването на ракети, прикрепени към крилото на специално оборудван Boeing 747, но амбициите на Ричард Брансън се простират много по-далече. Компанията официално обяви плановете си за да изпрати на Марс няколко малки изследователски сонди.

Virgin Orbit обяви плановете си за осъществяване на дейност извън пределите орбитата на Земята. И тук Брансън ще използва модифицирания Boeing 747 с кодово име Cosmic Girl, приспособен за изстрелването на неголеми ракети от стратосферата от височина около 10 700 метра. Този тип ракети ще могат да извеждат в орбита сателити както с размер кутия на обувки, така и колкото стандартен хладилник.

През месец юли компанията проведе първите тестове на ракетата LauncherOne, която бе пусната от крилото на Cosmic Girl в небето на Южна Калифорния. Virgin Orbit счита, че първите комерсиални клиенти на компанията ще могат да извеждат своите сателити в орбита около Земята през 2021 година. Но веднага след това ще има възможност за изпращане на малки сателити на много по-далечни разстояния.

Новият план се осъществява съвместно със сателитната компания SatRevolutionм както и с учени и специалисти на десетина полски университети.

До сега до Марс достигнаха четири държавни организации: NASA, ESA, ISRO и Роскосмос.

Новият консорциум си е поставил за цел да подготви и осъществи първата в света частна мисия за изстрелване на малки сателити, които да влязат в орбита около Марс. Изпреварвайки SpaceX, Virgin Orbit би трябвало да стане първата частна компания достигнала Марс.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари