Всички отдавна свикнаха с биометричните сензори в мобилните устройства, но ако трябва да се разплатим с помощта на кредитната или дебитната банкова карта, все още използване не много надеждния PIN код. Visa реши да промени това и започва да вгражда в своите карти скенер за пръстови отпечатъци.

Решението не е взето просто така. Visa проведе мащабна анкета, в която потребителите направиха избора. Методът е ясен – всички, които използват банкова карта Visa от новия модел, ще потвърждават личността чрез дактилоскопичния скенер и няма да въвеждат PIN. Скенерът се активира когато картата се постави в терминала. Потребителят поставя палеца си, чипът в картата сравнява образа с архива в паметта си и разрешава или забранява транзакцията. Съвсем логично е запазена възможността и за потвърждаване чрез PIN код.

Системата е изцяло автономна, а пръстовият отпечатък се съхранява единствено в банковата карта и никъде не се изпраща. Чипът в картата се захранва от терминала. Първите подобни банкови карти ще се дават на служителите и клиентите на компаниите Mountain America Credit Union и Bank of Cyprus.

Представителите на Visa споделят, че системата работи изящно, бързо и надеждно. Интегрирането на скенер за пръстови отпечатъци е получило над 50% одобрение сред анкетираните.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари