Vivacom с нов собственик на цена 1.2 милиарда евро

11
1533

United Group, собственост на BC Partners, се съгласи да закупи българския телекомуникационен оператор Vivacom за 1,2 милиарда евро.

Бившият държавен оператор беше пуснат за продажба по-рано тази година през юли, три години след срива на КТБ, който доведе до обявяването на компанията на търг. Vivacom смени шестима собственици, откакто беше приватизирана през 2004 г.

„Vivacom е добре управляваната компания със силен мениджъмнт и се вълнувам от възможностите, които имаме пред себе си за изграждането на още по-силен бизнес“, казва в изявление Виктория Боклаг, изпълнителен директор на United Group.

Продажбата е една от най-големите сделки към днешна дата, която е извършила кабелната компания, поддържана от частния капитал, и е допълнителен сигнал за намеренията за консолидация в региона на Балканите.

Придобиването на „Виваком“ идва въпреки дългогодишните спорове за собствеността. През август 2016 г. консорциум, ръководен от българския бизнесмен Спас Русев, обяви, че е поел контрола над Виваком от руската банка VTB, след като я спечели на търг на стойност 330 милиона евро, макар и самият търг да се проведе през 2015 г.

През месец май United Group придоби и хърватския телекомуникационен оператор Tele2 за 254,7 милиона долара. Боклаг каза по това време: „Хърватия е атрактивен и важен пазар за нас и сме доволни, че придобихме Tele2 Хърватия, което ще ни позволи да диверсифицираме групата по-нататък, както в страните членки на ЕС, така и чрез засилване на акцента върху предлагането на телекомуникационни услуги.“

Споровете за собствеността

Руският бизнесмен Дмитрий Косарев оспори продажбата на Vivacom през 2015 г. с аргумента, че търгът е изкуствен и че в резултат на това инвестицията му е заличена. Адвокатите му подадоха искове до Lazard, компанията, която организираше и проведе търга, както и срещу всички други участници в търга, които според него са действали некоректно.

Empreno Ventures, инвестиционният холдинг на Косарев, незабавно започна да съди United Group и BC Partnersв резултат на продажбата на Vivacom.

Фирмата за частни акции BC Partners стана мажоритарен акционер в United Group през март, след като завърши придобиването от KKR.

Компаниите очакват сделката да бъде приключена през второто тримесечие на 2020 г., след одобрение на конкуренцията.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
5 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аз ве аз
Аз ве аз

Скоро пак ще плащаме повече за по-малко. Може да набутат и някоя друга ненужна клауд услуга в плановете.

Станислав
Станислав

От почти десет години съм се отървал от услугите на тази кожодерска компания.

115
115

То щото другите не са кожодери и измамници

Станислав
Станислав

Тогава открих BOB-а и те не бяха!

Станислав
Станислав

Може ли да има публикувана една статия да има без грешки в нея? Не се пише мениджъмнт, а мениджмънт. При условие, че както е публикувано прилича на цитат и би трябвало просто да е копирано. Напоследък положението с книжовния български език в Интернет е отчайващо зле. Като не можете да пишете без грешки ползвайте програми, сайтове и подобни, които да проверят българския Ви език!

Да ти Е капитализма!
Да ти Е капитализма!

Присмял се хърбел на щърбел!
Виж как си съставил първото си изречение и после намирай кусури за една изтървана буква!

Станислав
Станислав

И ти си прав. Бързал съм – сгрешил съм, но все пак това е само коментар.

Anna
Anna

Виктория Боклаг, изпълнителен директор на United Group. ..
и Кой стои зад нея.Кой е реалният собственник… Офшорки и Пирамиди Фараони … Малко журналистически труд бря Калдари и Калдаци …Технологичен сайт сте ма Пусните един Пинг на 199,1,…United Group.ком проверете му собствеността да знаем кой ще ни Дере.здраво ..

Например като се пусне запитване за Лукоил Нефтофима излиза Холандски Хедж фонд .Със обственост ДжЙакуб РотШийлд. Така де ,,…оня с кривата и дефектната глава дето беше женен за Българка ама тя му избягала.

Антон Миленков
Антон Миленков

Empreno Ventures, инвестиционният холдинг на Косарев, незабавно започна да съби United Group и BC Partnersв резултат на продажбата на Vivacom.
https://www.kaldata.com
„Да съби“ вероятно е от съди и събира едновременно?

vvv
vvv

Премятат като топъл хляб само.

LUDLUD
LUDLUD

Друга инвеститорска компания пък купи Теленор преди година време. Като гледам на къде е тръгнало големите играчи се избиват да купуват други по-малки играчи след най-много 2-3 поколения ще има 10-тина свръх компании който ще държат буквално казано целият свят. И е лошото че и те ще продължът да се изяждат един друг и след има няма няколко стотин години ще има 1 свръх компания която ще управлява целият свят.