VIVACOM увеличи скоростите в мобилната си мрежа до 150 Mbps download в 5 града в страната

16
1795

Телекомът е отличен с ново признание за 4G с най-добро покритие на населението от световния лидер в областта на безжичните технологии Global Wireless Solutions

VIVACOM надгради мобилната си мрежа в пет от най-големите градове в страната, въвеждайки следващото поколение технология – 4,5G или LTE Advanced.  Това осигурява на клиентите на телекома по-високи скорости на сваляне на информация от интернет – до 150 Mbps за download. Така потребителите на телекома ще могат да гледат безпроблемно видео, да предават на живо и като цяло – да сърфират по-бързо в световната мрежа. За целта смартфонът им трябва да може да поддържа LTE Advanced.

4.5G мрежата на VIVACOM вече е достъпна в София, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора, като покритието е на територията на целите градове. Още преди старта на активния летен сезон, до средата на месец юли, компанията ще осигури покритие на новата технология в още 44 града в цялата страна.

„Развиваме мрежата си в името на клиентите ни. Постигането на все по-високи скорости в мрежата на VIVACOM не е самоцел. Продиктувано е от очакванията на потребителите и бизнеса за бърз и динамичен достъп до необходимата им информаиця или услуга в интернет. С развитието на новите технологии скоростно се развиха онлайн услугите, облачните решения и дигиталното управление на редица сфери от живота на всеки човек, компания и дори градове. Тези услуги от своя страна изискват още по-развити технологии и мрежи, през които да бъдат управлявани. VIVACOM  отговаря адекватно на новите изисквания на обществото и бизнеса. „Вярвам, че в това се състои и отговорността на нашата компания към клиентите ни“ обяснява мотивите на новата имплементация Радослав Златков, главен техничекси директор на VIVACOM.

Телекомът започна поетапното въвеждане на следващото поколение 4,5G технология след като получи отличие за най-бърза мобилна 4G мрежа за 2017 г. от независимата компания Оokla. Резултатите се основават на тестове на реални потребители чрез популярното им приложение Speedtest.

Тази година 4G мрежата на VIVACOM получи ново признание за най-добро покритие на населението в измерване, направено от водещия независим доставчик на решения за безжичната индустрия GWS (Global Wireless Solutions).

Наред с инвестициите в мобилните технологии, VIVACOM продължава да развива и мрежата LoRa, която позволява безжично свързване на много на брой различни устройства и така се превръща в основа за развитие на умните градове и Интернет на нещата. След като стартира с нея в София през ноември 2017 г., телекомът вече изгради такава мрежа и  Пловдив и Варна. Плановете за развитие предвиждат покриване на още 9 града, сред които както големи областни центрове, така и средни и по-малки населени места и курорти. Това са Бургас, Стара Загора, Несебър, Велико Търново, Благоевград, Габрово, Враца, Плевен и Банско.

VIVACOM има технологичната възможност да развие бързо новата мрежа във всеки град, в който бизнесът или местната власт виждат потенциал за въвеждане на умни решения за управление.

Следвайки световните тенденции, в последните няколко години VIVACOM развива технологичната си структура последователно и целенасочено, подготвяйки се за иновативното бъдеще на умните градове, цифровизираните домове и дигиталното общество като цяло. За плавния преход към едно ново и много по-технологично бъдеще, компанията целенасочено инвестира в дигитализацията на българското образование, развива и предоставя достъпни решения за дигиталани класни стаи и иновативно обучение. Освен технологична база и софтуер, VIVACOM осигурява и обучение на преподавателските екипи, инвестирай в допълнение към технологията ценно време и човешки ресурс. Компанията предвижда да стартира собствена техническа лаборатория  VIVACOM Tech Lab, която ще даде възможност на стартиращи компании да тестват услугите си в реална среда с действащи последно поколение технологии.

„Отговорността към новото поколение на България разбираме като отговорност за техните знания и умения за едно ново и вълнуващо дигитално бъдеще, което, обаче, ще е гостоприемно само за подготвените. Инвестираните време, сили, концентрация и кnowhow в образованието сега е базата за развитие на нашите деца.“, така Радослав Златков обясни ориентираната към образованието политика на телекома.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
13 Автори на коментарите
Мартин мариновMitkoilianpix3lКиро Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
GalaxyNote8
GalaxyNote8

В моя град даже не може да се доближат до скороста на Теленор айде моля ви се(или пък е от телефона 😉

GalaxyS7edge
GalaxyS7edge

В моя град Теленор едвам кретат, но може да е от телефона ми…

GalaxyNote8
GalaxyNote8

Съжалявам за теб, но моят телефон хваща 4г теленор където другиге два оператора едвам имат една черта айде сега ама то е от телефона предполагам 😉

Петър Иванов
Петър Иванов

Работата ми е свързана с доста пътуване из страната и съм пробвал и трите оператора. Виваком имат най-добрият обхват. Следват ги Мтел и най-зле са Теленор. От към скорост съм забелязал, че Виваком и Теленор са почти на еднаква, докато Мтел доста изостават.

GalaxyNote8King
GalaxyNote8King

Пътуваш ама къде моята карта е още от гробул супер старичка от първите 4г нано сим карти и имам 4г навсякъде ниско високо бързо бавно ама то е от телефона предполагам 😉

Радо1
Радо1

Дано не са като мтел, където 5G имат само на хартия, а скоростите им са 1/2 4G, че и по-ниски, да не говорим за обхвата, дето на места никакъв го няма. Ако не бях на корпоративна карта и много ниска сметка с доста минути и интернет, отдавна да съм ги разкарал мтел.

Мангалата
Мангалата

Ало шемет, 5Г стандарта още не е финализиран!

Радо1
Радо1

Шеметния, те и да го финализират, пак ще е същото, на 4G още не са достигнали максималната скорост! Току що тествах 4G връзка с почти пълен обхват – download 33 Mbps, upload 0.3 Mbps. Всичко им е само на хартия!

Mitko
Mitko

Ами Радо (сегашния CTO на Vivacom) е известен бивш кадър на Мтел. Оставям те сам да намериш отговор на въпроса си. 🙂

Кольо
Кольо

Някои хващат интернета с антената на телефона си, други със SIM картата му 😀

въльо
въльо

в моя град и 3те мобилни оператора нямат обхват и който иска да говори се качва на покрива на блока си, там се хваща 1 черта

Dave
Dave

така е навсякъде не се притеснявай

pix3l
pix3l

Къде е тва? В Камбоджа?

Киро
Киро

В Пловдив, максимума ми е 20мбита. А съм с p10 Lite, който по спецификации хваща до 300мбита с LTE-A. Аз не мога да стигна тук скоростите на HSPA от 45 мегабита, теми обясняват как имало 150…..

ilian
ilian

По принцип 4G стандарта е 1Gbps. Това което предлагат е 4G LTE 150Mbps, което технически е 4G, но не е 1Gbps, като стигнат 4G LTE – Advaced тогава ще стигнат 1Gbps, което е истински 4G. За 5G едва ли ще инвестират скоро мобилните оператори, ние сме малак пазар, а инвестицията е огромна.
Ползвал съм Мтел и Теленор и често не мога да кажа че съм доволен от които и да е.

Мартин маринов
Мартин маринов

108 и нещо скорост на Виваком в индустриялната зона на Илиянци София