VLC 4.0 излиза тази година с обновен интерфейс

3
854

Версия 4.0 на VLC, популярният софтуер за възпроизвеждане мултиплатформени медии, се очаква да излезе през следващите месеци, съобщават от портала Protocol. Големите промени по видео плеъра включват преработен интерфейс, който президентът на фондация VideoLAN Жан-Батист Кемпф се надява да изглежда „малко по-модерен“. От информацията за очакваните промени също така става ясно, че екипът на плеъра работи върху интегрирането на повече онлайн съдържание в софтуера, както и нов начин за стартиране на VLC в уеб страница.

Разработчикът на VLC VideoLAN даде на света възможност да надникне как може да изглежда този нов интерфейс още през февруари 2019 г. по време на конференцията FOSDEM. Снимките на екрана, публикувани тогава, показват интерфейс, който отменя старата светлосива цветова схема на плеъра в полза на дизайн с прозрачни елементи на интерфейса и модерно изглеждащи икони. „Не се притеснявайте“, шегуваше се Кемпф, когато представи изображенията преди две години, „Все още можете да използвате команден ред.“

Заедно с VLC 4.0, екипът на VideoLAN работи и за добавяне на повече онлайн съдържание в софтуера, с разширения за предлагане на видеоклипове на трети страни. Предлагането на безплатни видеоклипове, поддържано от реклами в бъдеще, е една от потенциалните възможности, както можем да видим от услуги като Plex. Освен това внедряването на онлайн съдържание във VLC изисква екипа да разработи и нова версия на софтуера, която може по-лесно да се изпълнява в уеб страници, използвайки Webassembly и JavaScript, вместо старата приставка за браузър. Кемпф казва, че можете да пуснете „всякакъв вид съдържание направо от вашия уеб браузър“, когато новата версия на видео плеъра стане достъпна.

Може би най-интригуващ е проектът Moviepedia, който представлява опит за изграждане на база данни от филми в стил IMDb, която може да се редактира и поддържа от потребителите.

Няма точна информация на коя дата можем да очакваме да пристигне версията 4.0 на плеъра VLC, но можете да прочетете повече за планираните функции на VideoLAN в презентацията за 2019 г. или да разгледате тук.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари