VMware въвежда ограничение: до 32 процесорни ядра на лиценз

3
824

Най-голямата в света компания в сферата на виртуализациите – VMware, която владее над 50% от този пазар, въвежда нов начин за лицензиране на своите продукти. От 2-ри април тази година един лиценз покрива максимум 32 процесорни ядра. Това означава, че за компютрите с 48, 56 и 64-ядрени процесори ще са необходими два лиценза на VMware.

В началото компанията предвижда преходен период:

„Всеки клиент, който купи лиценз за софтуера на VMware до 30 април 2020 година за физически сървър с над 32 процесорни ядра, има право на един безплатен допълнителен лиценз“.

Новият метод за лицензиране засяга няколко популярни софтуерни продукта, включително VMware Enterprise PKS и VMware NSX Data Center.

Уеб изданието Cbronline отбеляза, че това решение ще нанесе удар предимно върху старшите HEDT процесори AMD Ryzen Threadripper 3000 и сървърните чипове EPIC от 2-ро поколение. Въпреки че Intel предлага 48- и 52-ядрени процесори от фамилията Cascade Lake-AP, те така и не станаха популярни. Към днешен ден повече се използват процесорите Intel Xeon Scalable, които имат до 28 ядра и се вижда, че Intel не попада под ограниченията на VMware.

Интересно е и друго. Компанията VMware направи това изявление няколко дни преди официалното представяне на 64-ядрения процесор Ryzen Threadripper 3990X. Продажбите на този мощен чип са обявени за 7-ми февруари тази година при цена $3990.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари