fbpx
20.8 C
София

Vodafone създаде система за сателитно позициониране с точност 10 см

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Британският мобилен оператор Vodafone проведе успешни тестове на своята нова технология за сателитно позициониране съвместно с производителя на навигационно оборудване Sapcorda, Експериментите показаха, че точността на GPS позиционирането е нараснала от стандартните 3 метра на 10 сантиметра. Разработчиците предлагат новата технология да бъде използвана за разгръщане инфраструктурата на интелигентните градове и при безпилотните автомобили.

За реализацията на новата технология Vodafone е използвал метод за позициониране с висока точност (PPP-RTK) и наземните станции GNSS Sapcorda. Фирмените изчислителни системи на компанията обработват сигналите от сателитите и стесняват локацията само до няколко сантиметра. Vodafone допълва, че компанията вече е в състояние да включи към тази платформа неограничен брой автомобили с помощта на обикновена SIM карта и допълнителен сензор. Системата лесно се мащабира, а данните се прехвърлят много бързо благодарение на гигабитните мрежи на мобилния оператор.

Тестването на новата технология е осъществено на няколко етапа. Vodafone е избрал пътен участък с дължина над 100 км и е извършвала мониторинг на движещите се транспортни средства при най-различни климатични условия. Sapcord е предоставяла потока данни за корекция на GNSS сигналите, а мобилният оператор е откривал автомобилите на магистралата и е записвал измерванията на различните параметри. Уеб порталът Gizchina съобщи, че при всички измервания грешката не е превишавала 10 см, което е рекорд за този вид сателитни мрежи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини