Директорът по информационни технологии на Volkswagen Мартин Хофман заяви на конференцията в Лисабон, че се подготвя изкуствен интелект, който може да оглави предприятията.

Немският автомобилен производител вече използва ИИ в бизнеса – VW има три центъра и изследователски лаборатории, изучаващи възможността за използване на ИИ „в съвсем други условия“. Във всеки един от центровете учените не само разработват нови технологии за автоматично управление на автомобилите, но и създават ИИ, които ускоряват бизнес-процесите.

Хофман, аналогично като при автономните автомобили счита, че в бизнеса също могат да бъдат разграничени пет основни стадия за използването на ИИ:

  1. Ръчно управление: всички бизнес решения се вземат от човека
  2. Подсилено: ИИ дава препоръки на база анализи на данни чрез специални алгоритми, но решението взема човекът
  3. Полуавтоматично: ИИ взема решението, но не може да стартира изпълнението без одобрението на човека
  4. Автоматично: ИИ изпълнява всички рутинни задачи
  5. Изцяло автоматично: всички бизнес решения се вземат от изкуствения интелект

Засега няма компания с 4 и 5 ниво на автоматизация, но Хофман счита, че новите невронни мрежи с дълбоко машинно обучение могат да се справят с тази задача. Той предлага да се използват мощни ботове за разпознаване на типичните ситуации в бизнеса, които откриват интересните тенденции в социалните мрежи и в микро и макроикономиката. Те без проблем могат да поемат планирането на продажбите и да предсказват успеха на новите стоки.

VW вече използва ИИ с невронни мрежи за прогнозиране на търговски акции с намаления на цените в зависимост от типа на автомобила, от състоянието на пазара и други фактори. Хофман сподели, че тази система показва „с поразителен и невероятен успех“ 90% точност на прогнозите, докато точността на пазарните аналитици е максимум 60%.

Хофман допълни, че последна инстанция за вземане на решението ще си останат хората, но които ще бъдат съществено по-малко на брой.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари