Концернът Volkswagen Group, включващ брандовете Audi, Porsche, Skoda, Seat, VW и други, обяви своята мащабна програма Roadmap E за проектиране и производство на електромобили.

Според представения план, в рамките на Roadmap E още през 2025 година концернът ще представи над 80 серийно произвеждани електромобила (50 чисти електромобила и 30 хибрида), а към 2030 година всеки модел на концерна (към днешен ден над 300) ще има минимум една модификация с електрически двигател.

Финансовите планове на Volkswagen Group са още по-впечатляващи. За да ускорят новата програма, ръководството на концерна от този момент до 2030 година ще инвестира 20 милиарда евро в сегмента на електромобилите. Тези пари ще бъдат използвани за разработването на нови електромобили, базирани на две основни платформи. Инвестицията ще бъде използвана и за построяването на поточните линии, за обучение на персонала и други.

Volkswagen отбеляза, че към 2025 година за реализирането на тези планове ще са необходими акумулатори с капацитет над 150 гигаватчаса ежедневно. За закупуването на необходимите акумулаторни батерии от външни производители, концернът възнамерява да даде 50 милиарда евро. По този начин, инвестицията в Roadmap E достига €70 милиарда.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
1 Автори на коментарите
Ники Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ники
Ники

И 15 милярда за глоби 😀