Voyager 1 напусна пределите на Слънчевата система

0
127

Нови данни от космическата сонда Voyager 1 подсказват, че тя вече е напуснала рамките на Слънчевата система. Това може би е станало още преди два месеца, но учените не са сигурни и проверяват данните. Корабът напусна Земята на 5 септември 1977 година и до този момент е пропътувал 18.2 милиарда километра, съобщи Space.com.

Основната цел на най-отдалечената от Земята човешка машина е да изследва космоса и да носи златна плоча, върху която са записани част от най-великите постижения на хората. Сред тях е песента „Излел е Делю хайдутин“ на Валя Балканска.

35 години след пускането си Voyager 1 все още поддържа връзка с контролния център на Земята. Трудно е да се каже, кога точно сондата е напуснала границите на Слънчевата система, защото учените все още не знаят точно къде са те. Смята се, че това е след зоната, където силата на изхвърлените от Слънцето частици се балансира от натиска на газовете и праха от открития космос, образувайки тъй наречената хелиопауза. Тъй като учените не знаят какво точно става там е трудно да се определи и положението на кораба.

Преди две години Voyager регистрира рязък спад на слънчевия вятър, който подсказа, че е достигната хелиопаузата. Сега вече специалистите имат всички основания да вярват, че сондата е извън зоната на Слънчевата система.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари