Руският интернет цербер с оруелско име „Роскомнадзор“ реши да не забранява VPN софтуера и услугите за територията на Русия, но ще ги глобява, ако не се съобразяват с препоръките на органа. Едни от първите, които ще започнат да спазват правилата на „Роскомнадзор“ ще са компанията за информационна сигурност Kaspersky, чиито VPN софтуер е започнал да блокира „пиратски“ адреси, информира TorrentFreaks, базирайки се на информация на „Роскомсвобода“.

„Роскомнадзор“ е създател на черен списък със сайтове, на които се промотира забранено съдържание (свързано с насилие, наркотични средства, пиратско съдържание), които интернет доставчиците са задължени да блокират. Но разбира се, че тази забрана лесно бива преодолявана с помощта на VPN софтуер, анонимизатори, Tor и друг тип сходни услуги. Властите бързо разбират, че предписанията им могат лесно да бъдат преодолявани и още през 2017 решават да предприемат съответните мерки спрямо много западни компании, предоставящи този род продукти.

През март тази година, „Роскомнадзор“ официализират своето искане спрямо компаниите, предоставящи VPN услуги за територията на Руската федерация. Според „Роскомсвобода“, единствената услуга, която е заявила, че ще се съобрази със съответните изисквания е Kaspersky Secure Connection, единственият руски VPN доставчик, уведомен от „Роскомнадзор“, че трябва да се съобрази с изискванията на органа – нещо, което той е започнал да прави.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари