Vupen разби четири програми на хакерския конкурс Pwn2Own и спечели $300 000

1
34

Vupen е френска фирма, занимаваща се с търговия и разработване на експлойти, която на започналия вчера в Ванкувър, Канада хакерски конкурс Pwn2Own представи кодовете на нови експлойти. В това съревнование премерват сили най-добрите хакери и разбивачи на популярни програми. Както и през миналата година, така и сега Pwn2Own за кратко се превърна в рекламна площадка за френската Vupen, която се занимава с търговия на експлойти в държавите на НАТО. Ръководството на компанията твърди, че внимателно подбира клиентите си и не продава експлойти на държави с диктаторски режим.

Шефът на тази интересна компания Чауки Бекрар (Chaouki Bekrar) четири пъти се появи на сцената като представител на екип-победител в четири различни категории. Vupen показа действащи експлойти тип „нулев ден“ за Mozilla Firefox, Adobe Flash, Microsoft Internet Explorer и Adobe Reader. Допълнително, той демонстрира експлойт за Oracle Java, но отказа да представи сорс-кода, най-вероятно, защото в момента се е появил клиент, желаещ да закупи този код.

През първия ден от състезанието Pwn2Own получи $300 000 за представените експлойти, което не е толкова много, колкото може например да заплати АНС. Предполага се, че тези кодове са вече продадени и наградата от Pwn2Own е просто приятен бонус.

„Считам, че нашият бизнес е вече обикновено явление“ – твърди Чауки Бекрар. „Днес много американски компании вършат същото, с което се занимава и Vupen, и продават експлойти на държавните агенции. Това е вече стандартна практика, която не бива да ни учудва“.

Днес Vupen трябва да представи експлойти за Chrome и Safari.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари