fbpx
-3.2 C
София

W3C представи амбициозния си проект Web Platform Docs

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

В опит да запознае по-добре уеб разработчиците с технологиите с отворен код, които се използват за изграждането на уеб приложения, Консорциума на Световната мрежа (World Wide Web Consortium, W3C) пусна сайт с ръководства и друга налична документация, която покрива по-голямата част от съвременните уеб стандарти, включително и младия HTML5. Една от отличителните характеристика на сайта е осигуряването на добра обратна връзка със самите разработчици на въпросните уеб стандарти.

„Въпреки че и в миналото сме издавали материали насочени към разработчици и дизайнери, това е най-добрият сайт, с който W3C е излизал досега що се отнася до документация“, заявява директорът на „Маркетинг и комуникации“ към W3C Йън Джейкъбс.

Принос към амбициозния уеб проект, който носи името Web Platform Docs имат Adobe, Facebook, Google, HP, Microsoft, Mozilla, Nokia и Opera. Джейкъбс сподели също така, че въпросните компании са оказали значителна финансова подкрепа на проекта. Той заяви, че с Web Platform Docs, W3C цели създаването на едно средище за овладяване на уеб технологиите и придружаващите ги стандарти.

Освен чрез самата документация, сайтът ще се стреми да осигури и тясна обратна връзка чрез чат комуникация и дискусионни форуми между тези, които пишат стандартите и тези, които ги ползват – потребителите ще могат да се възползват от последната информация за развитието и имплементацията на стандартите, а разработчиците от своя страна ще могат да се възползват от обратна връзка с потребителската общност, което ще им помогне в значителна степен за подобряване на техния продукт.

Сайтът ще осигурява детайлизирана информация за начина на ползването на технологии като HTML5, CSS, различните аудио, видео и анимационни техники. Засеганти са също така и различни инструменти за манипулация на изображения, като Canvas, WebGL и SVG (Scalable Vector Graphics), а също така технологии като IndexedDB и File API.

Освен това, ръководствата са изготвени така, че да научат разработчиците как да реализират възможностите на въпросните технологии в различни среди и платформи. Те ще осигурят синтаксиса и съответните примери, а така също и последните новости от развитието и имплементирането за всяка една от технологиите. Понастоящем сайтът е в ранна фаза на развитие, като компании като Adobe, Facebook, Microsoft и други са допринесли значително за появата на „суровия“ материал, който може да намерите там. W3C излезе с призив към доброволци, които да адаптират наличната документация по начин, който да е образователен и по-лесен за използване от разработчиците на уеб приложения. В проекта се използват и техники познати ни от Wikipedia, където потребителите могат да маркират по определен начин материал, който се нуждае от дообработка, а така също ще бъде осигурена и документацията, която да помогне за изготвянето на въпросните промени.

„Това е един наистина добър старт, но това е само началото на проекта. Това не е завършен продукт“, заяви за Info World Майкъл Чемпиън, старши програмен мениджър към дъщерния проект на Майкрософт – Microsoft Open Technologies. Чемпиън също така е представител на консултативния съвет на W3C и член на управляващия борд на съвета. От Microsoft осигуриха материал обхващащ 3200 теми, който е предоставен от MSDN.

Чемпиън подчерта също така своите симпатии към начина, по който функционира Wikipedia и това как „цялата общност на сайта подпомага развитието му“, като спомена, че вече има много потребители, които питат кога техния сайт ще бъде преведен и на други езици, което ще направи сайта подходящо средище за доброволци от целия свят.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини