Wall Street Journal: Google манипулира данните от търсачката

6
833

Търсачката Google Search се счита за фундамент не само за компанията Google, но и за целия съвременен интернет. Като се има предвид колко често се използва този софтуерен инструмент от милиардите хора на целия свят, обективността на резултатите е изключително важна.

Разследването проведено от журналистите на изданието Wall Street Journal разкри, че Google манипулира резултатите, получени след изпълняване на заявките, като отдава предпочитания на големия бизнес пред малкия и премахва резултатите от търсенето, които водят към уеб страници с неполиткоректно съдържание – например, имиграцията или абортите, а някои сайтове дори се включват в специален черен списък, съобщи Business Insider.

Един от примерите за подобна намеса от страна на интернет гиганта е препращането на потребителите към сайт на по-известна компания, се казва в изследването на WSJ. Тези промени в алгоритъма са помогнали например за издигането на Amazon. Понякога това става дори и ако търсената стока я няма в платформата на Джеф Безос.

Изследователите дават и друг пример, при който резултатите от неполиткоректни запитвания са заменени с по-безопасни, като е направено сравнение с търсачките Yahoo, Bing и DuckDuckGo.

В отговор на обвиненията на WSJ интернет гигантът отговори по следния начин:

„В тази статия са включени редица стари и непълни истории, много от които са се случили много преди днешните директиви и процеси. Това създава твърде неточна представа за начина по който изграждаме и усъвършенстваме Search. Ние извършваме всички промени принципно, с висока отговорност, като имаме строг процес за оценка на нововъведенията“.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
DebainBuster
DebainBuster

Хм, може действително да са си взели поука. Преди няколко месеца „degoogle“ изобщо не излизаше в търсачката на Гугъл, но сега ми излиза на първа позиция както при останалите търсачки.

wilt
wilt

yahoo – незнай кво го питаш
bing – също манипулира резултатите

https://duckduckgo.com/ – много добро в изображения
има си прокиси
има тъмен режим
бързо зарежда отговорите

Извод :
Докопа ли се индиец за шеф – катастрофата е сигурна

Fermin
Fermin

пробвай yandex, също е много добра и то на няколко езика ..

Trial
Trial

А също и Qwant, Който е досущ като гоогле едно време, преди да станат „non-evil“.

Коментатор
Коментатор

А, добро утро!

Das Kapitalismus
Das Kapitalismus

Глобалистка социалистическа клоака.
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image