Walmart ще използва напълно безпилотни камиони за доставки през 2021

2
348

Walmart ще започне да използва напълно автономни камиони за доставка в Арканзас, САЩ от 2021 година. По проекта компания работи със щатския стартъп Gatik. От 18 месеца те си сътрудничат като на камионите има шофьор, който да следи за безопасността. Догодина тези шофьори ще бъдат свалени от возилата.

По време на тестовия период, група камиони със сензори и софтуер за автономно управление, правят курсове за събиране на информация. Разстоянието на тези курсове е малко над 3 километра. Те са между склад за продукция и магазин, който е наблизо. Изминати са общо над 112 хиляди километра в режим с шофьор, който да съблюдава процеса.

Планът на двете компании за 2021 е следния

Ще бъдат пуснати автономни камиони по същия маршрут. Дейността ще бъде разширена с още една локация в Луизиана. Там камионите отново ще са шофьор на борда, но този път ще правят доставки от голям магазин на компанията до определени локации, където клиентите ще получават поръчките си. Там маршрутите ще са по-дълги – около 32 километра.

Как се получава този прогрес?

Както може би се досещате, камионите се управляват чрез невронна мрежа. Но вместо тя да се използва като един голям монолитен блок, различните задачи се разделят на микро модели. Всеки микро модел отговаря за много специфична и лесно обяснима задача. За всяка задача се изграждат базирани на правила системи за валидация и алтернативни действия. И за сега тази система работи безупречно.

От другата страна, Walmart категорично иска да прави доставки с безпилотни превозни средства. Освен с Gatrik, корпорацията работи с Waymo, Cruise, Nuro, Udelv, Baidu, Ford и Postmates по подобни проекти.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари