WannaCry доминира на рансъмуер сцената през 2017

0
203
Финската компания F-Secure издаде тази седмица специалния си доклад за състоянието на рансъмуер сцената, от който става ясно, че крипточервеят WannaCry е виновен за 90% от засичанията на продуктите на компанията през 2017.

Според F-Secure престъпниците започват да губят интерес към разпространението на криптовируси, независимо, че и през миналата година се наблюдава покачваща се тенденция в разпространението им. Повод за този извод дава факта, че ръстът намалява.

Заедно с WannaCry, Locky, Mole, Cerber и Cryptolocker, също допълват списъка с най-разпространяваните криптозаплахи. В същото време, може да звучи леко странно изводът на компанията за намаляващия интерес на престъпниците към този род зловредни програми, вземайки за основа откритието, че разпространението на рансъмуер се е увеличило с впечатляващите 415% в сравнение с 2016, докато изцяло новите рансъмуер семейства са се увеличили с 62%! Основание за твърдението им се вижда в статистиката, че увеличението в разпространението на криптовируси през 2016 спрямо 2015 е 819%.

„След лятото се наблюдава забележима промяна в рансъмуер активността, която виждахме през последната година-две. През последните две години ние отчетохме създаването на множество на брой изцяло нови рансъмуер програми, но тази активност заглъхна след миналото лято. Така че изглежда, че периода на златната треска за рансъмуер вече приключи. Все пак наблюдаваме заклети изнудвачи да продължават да използват рансъмуер срещу организации от различен тип, тъй като WannaCry им показа колко уязвими са всъщност те“, пише в доклада Шон Съливан, главен съветник по сигурността в F-Secure.

Според доклада, заплахи, като WannaCry и BadRabbit по-скоро биха отблъснали професионалните престъпници от този тип заплахи. Причината е, че реално те не донесоха такава печалба на авторите си, колкото щета за потърпевшите. Специалистите онагледяват своето твърдение с припомнянето, че WannaCry – независимо от глобалния си характер – донася едва $140 000 в платени откупи. Изключенията тук по-скоро могат да бъдат обект на интерес – F-Secure, привежда случай, при който през лятото на 2017, южнокорейска уеб хостинг компания бива атакувана с Линукс рансъмуер. Престъпниците получават искания откуп – един милион долара!

Повече за откритията в доклада, може да откриете тук (pdf).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари