Темпото на разпространение на червея-рансъмуер WannaCry бе забавено от логическа грешка в защитата, състоящата се в проверката за регистрация на домейн и автоматичното деактивиране на вируса, понеже той счита, че е стартиран във виртуална машина за изследване. Сега хакери с твърде лоша слава се опитват да върнат тази опасна зараза. Те се опитват да направят това чрез DDoS домейните на бот мрежата Mirai.

Новата атака бе засечена отново от Маркус Хътчинс, който откри как да ограничи разпространението на WannaCry и каза, че стилът на тези DDoS атаки не прилича на стила на създателите на WannaCry.

Миналата седмица компютърният вирус WannaCry заключи файловете в стотици хиляди компютри, работещи под управлението на операционните системи Windows XP и Windows 7, считани от някои специалисти за вече стари. Но Маркус Хътчинс намери начин да забави разпространението на този изключително активен рансъмуер.

Сега, експерите по информационна сигурност предупреждават, че киберпрестъпниците са готови с нова смарт технология, която ще върне WannaCry.

Wired публикува доклад, според който тези хакери използват гигантска бот мрежа, за да осъществят масирана DDoS атака, която да не даде възможност за спиране на заразяването чрез регистрация на домейна. Предвидена е и възможността за възстановяване на атаката, ако все пак домейнът бъде регистриран.

Хътчинс подчерта, че създаването на Mirai е съвсем лесно и че последните атаки изобщо не приличат на работа на създателите на WannaCry. „Първите го правеха за пари, а на тези типове им е забавно да нараняват хората. Това е много по-лошо„.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари