Е, тази новина няма как да не събуди у вас асоциации, свързани с шедьовъра на Стенли Кубрик и Артър Кларк „Одисея в Космоса“: изкуственият мозък на IBM, Watson, полита в Космоса!

Той ще се отправи през юни към Международната космическа станция, а инициативата за това е на немския астронавт и учен Александър Герст. В станцията Watson ще присъства под формата на петкилограмова сфера с името Саймън (или CIMON, Interactive Mobile Companion) и ще помага в рутинни дейности на екипите. А за да придобият още по-зловещ вид нещата, Саймън даже ще си има и „дигитално интерактивно лице“ – нещо, което на Хал 9000 от „Одисеята“ му липсваше. CIMON ще участва в различни експерименти, като например опити с кристали, справяне с Кубчето на Рубик с гледане на видеоматериали за това и сложни медицински експерименти, съобщава Big Blue.

„Дигиталното лице, глас и използването на изкуствения му интелект ще го направи „колега“ на членовете на екипажа. Тази равнопоставена работна връзка ще помогне на астронавтите в предварително зададените им експерименти, които трябва да извършат, влизайки в истински разговор с техния интерактивен асистент“, пишат IBM.

Watson в тялото на CIMON.

Ползвайки за база Watson, Саймън е обучен да разпознава средата около себе си, както и своите колеги, използва текст, гласово и лицево разпознаване и успява да извлича специфична информация и заключения от направените открития. В отделно изявление за пресата Манфред Джауман от Airbus SE, които са автори на хардуерния дизайн, споделят, че Саймън ще бъде първата AI базирана спомагателна система в полета и мисията, един вид „летящ мозък“, който ще си взаимодейства, помага и учи с астронавтите.

Очаква се Саймън да поеме към Международната космическа станция на 06.06 с ISS Expedition 56/57, излитаща от космодрума в Байконур.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари