Watson for Cyber Security – изкуственият интелект в ролята на CISO?

0
28
Докато вървят споровете за това дали си струва създаването на изкуствен интелект, този процес е вече в пълен ход. Сред изричните лидери в състезанието е IBM Watson.

Вероятно никой няма да се изненада, ако именно той или един от неговите потомци се превърне в първата компания официално пуснала пълноценна система за изкуствен интелект. Подходът към неговото обучение ще го доближи максимално до човека и следователно крайният продукт, в случай на успех, ще бъде възможно най-близък до нас.

Watson като диагностик или преводач е вече широко известен. Скоро той може да получи известност и като експерт в областта на информационната сигурност. Ето вече година експертите на IBM въвеждат в Watson хиляди документи — статии, записи в социални мрежи, база данни за киберопасности, описание на стратегии на нарушителите – описва всички аспекти и събития от глобалния процес на информационната сигурност. Наскоро към процеса се включиха и студенти от водещи университети.

От IBM се опитват да създадат автоматизирана услуга за предаване на консултации за справяне с уязвимостите и информационните атаки — Watson for Cyber Security. Очаква се, че платформата на когнитивните изчисления Watson ще се учи да обработва документи в тази област. За тази цел в платформата са въведени до 15 000 нови и архивни документи по сигурността на информацията, включително и от архива IBM X-Force, съхраняващ информация за уязвимостите и атаките за последните 20 години.

Отличителна черта на ИИ на Watson е, че той може да обработва информацията на естествения (човешкия) език. Според създателите, това е най-близкият път към продуктивната обработка на гигантски обеми от неструктурирана информация. Огромната изчислителна мощ на Watson ще позволи откриването на неочаквани връзки между съвършенството откриване на закономерности и трендове, а това означава – и отклонения от тях.

Не може да не отбележим и може би единственият правилен подход на Watson. Всеки месец в интернет ще се появяват повече от 50 000 различни блогозаписа по темата на кибер сигурността. А има още новини, статии и т.н. В крайна сметка обаче трябва да се надяваме, че Watson няма да се превърне в инструмент за кибер-престъпниците в една или друга форма, т. к. ако проектът Watson for Cyber Security стане успешен, то тогава той може да се използва не само за защита…

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за