fbpx
30.8 C
София

WEF: Към 2025 година роботизацията ще съкрати 85 милиона работни места, но ще създаде 97 милиона нови

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Според новия отчет на Световния икономически форум (The World Economic Forum, WEF) развитието на технологиите и изкуствения интелект ще доведе до ликвидацията на 85 милиона работни места още към 2025 година. Масовите съкращения ще засегнат ръчната и рутинната работа предимно в промишлените предприятия. Но роботизацията на работния процес ще доведе до нови възможности – в сферата а обработката на големите бази данни, зелената икономика, в сферата на услугите и другите подобни области, където ще се разкрият 97 милиона нови работни места.

Аналитиците на WEF отбелязват, че към днешен ден машините извършват около 30% от всички работни задачи, а към 2025 година този процент ще нарасне до 50% и ще раздели пазара на труда на на два части – хора и роботи. Най-търсени ще бъдат длъжностите, базирани на човешките умения – консултации, разсъждения, приемна на важни решения и общуване с другите хора. Тези промени ще окажат положително влияние на зелената икономика, на инженерството и на облачните технологии. Последните две области силно ще се променят – работодателите ще бъдат заинтересовани в развитието на творческите навици и уменията на проектиране. Математическите изчисления ще се извършават от ИИ.

Най-големи съкращения на работни места ще има при нискоквалифицираните работници, които извършват рутинни и и опростени задачи. В отчета се казва, че милиони хора ще трябва да преминат преквалификация, за да не загубят работата си. Маргиналите, които не искат да учат и работят, няма да имат никакъв шанс да си намерят работа. Това означава, че правителствата ще трябва да създадат нови системи за социална защита. Очакваше се роботизацията да навлезе по-късно, но COVID-19 пандемията ускори този процес.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини