Wells Fargo: „През 2020 година започва златната ера на банковите технологии“

4
478

През последните 30 години банките буквално буксуваха в сравнение с другите сектори на икономиката. Но с началото на 2020-те години благодарение на масовата интеграция на нови технологии, те ще станат изключително успешни, особено в сравнение с изтеклите досега години. Това е мнението на финансовия експерт Майк Майо. Сегашният ръст от един и половина пъти в цената на акациите на банките е само началото.

Старшият банков аналитик на компанията Wells Fargo Майк Мейо прогнозира, че банките ще извлекат колосални продажби от от внедряването на най-новите технологии, най-вече в анализа на рисковете и чрез намаляването на разходите. На повърхността този бизнес изглежда скучен и тромав, а и освен това, през последните 30 години цената на акциите на баките растеше по-бавно от ръста на пазара, но сега буквално пред нашите очи всичко се променя. Експертът заяви това в интервю за телевизионния канал CNBC в предаването Бързи пари.

„Съвременните технологии пораждат нови възможности. В банковия сектор започва многогодишен тренд за повишаване на ефективността и получаването на по-високи печалби при по-малък риск. Но засега това не се дооценява на Уолстрийт“ – уверен е Майо.

Сега започналото десетилетие експертът нарича „крещящите двадесетте“ за банките – аналогично на 1920-те години на САЩ, когато икономиката и културата процъфтяват.

Майо е уверен, че този сектор на икономиката ще се възроди. През 1990 година банките изхарчиха много средства за сливане и консолидация. 2000-те години завършиха с глобална криза, а 2010-те години станаха десетилетието на възстановяването и едновременно с това, години на твърда регулация, която направи бизнеса по-надежден, но едновременно с това ограничи печалбите.

През изтеклите десетилетия цената на акциите растяха средно с 20% по-бавно от ръста на пазара, но сега всичко се променя.

„През 2019 година ценните книжа на Citigroup, Bank of America и J.P. Morgan Chase поскъпнаха съответно с 53%, 43% и 42%. И това е само началото“ – уверява старшия аналитик на Wells Fargo Майк Майо, като едновременно с това препоръчва на инвеститорите да се придържат именно към тези финансови институции.

Неотдавна Майо повиши целевата оценката на цената на акциите на тези банки. Експертът нарече J.P. Morgan най-добрата в този клас, за Citigroup каза, че е любимата банка на експертите.

„Те нямат големи разходи, а освен това тези банки купуват много акции. Продължаващите реструктуриране и оптимизация на персонала правят целия бизнес много по-устойчив“ – каза още Майк Майо.

Но експертът добавя и нещо друго: всички тези прогнози ще се сбъднат, ако няма нова финансова криза. Той предупреди, че инвеститорите трябва да са много предпазливи от възможността за възникване на рецесия и нова финансова криза в най-близко бъдеще.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари