Wi-Fi 6 vs. 5G: ключови предимства за бизнеса

0
1650
Нийл Пател, директор „Маркетинг и бизнес развитие“ за Европа в D-Link, коментира някои ключови иновации. Сред тях са ползите, които Wi-Fi 6 и 5G могат да донесат на бизнеса, и бъдещето на свързаността

2019 г. ще бъде повратна за безжичната свързаност и интернет на нещата (IoT), а причината е стремителният възход на технологиите Wi-Fi 6 и 5G. В един свят, в който достъпът до интернет и данните вече са необходимост за всеки бизнес, новите свръхвисоки интернет скорости и голямата широчина на честотната лента, които тези технологии ще доставят, са нещо, за което си струва да се вълнуваме. Какво трябва да знаете обаче за тези нови стандарти и как тяхното въвеждане ще отговори на настоящите и бъдещите нужди на бизнеса? И така, какви са реалните предимства на Wi-Fi 6 и 5G?

През 2018 г. Wi-Fi Alliance – организацията зад разработването и наименованията на Wi-Fi стандарта, който използваме днес, въведе ново поколение означения за Wi-Fi

Те са  разработени с цел да се демистифицира и опрости изборът на безжична технология. Няма ги вече „обезсърчаващите“ наименования 802.11ax, 802.11ac, 802.11n, които предизвикваха истинска досада за обикновения потребител в опитите му да разбере какво все пак означават тези цифри и малки букви. След замяната им с една по-лесна за използване система за наименования, новото име за последното поколение Wi-Fi, а именно Wi-Fi 6, вече заменя 802.11ax. Промяната се отнася както за предстоящия Wi-Fi 6 стандарт, така и за предишни версии на стандартите. Например:

802.11n = Wi-Fi 4

802.11ac = Wi-Fi 5

802.11ax (предстоящо) = Wi-Fi 6

В резултат става много по-лесно да се разберат възможностите, съвместимостта и скоростта на връзките, които се реализират със съответните устройства.

Какви са ползите от Wi-Fi 6 за бизнеса?

Преди всичко Wi-Fi 6 може да осигури до четири пъти по-добра производителност на безжичната мрежа в населени или претоварени райони в сравнение с Wi-Fi 5 (802.11ac), а това е полезно за всички крайни потребители. Днес Интернет на нещата се ползва все по-масово в домовете и бизнеса, а броят на устройствата, свързващи се към Wi-Fi мрежата, води до увеличаване на смущенията в безжичната комуникация, особено в градските райони. Wi-Fi 6 е съвместим както с настоящите стандартно използвани честоти (2,4 GHz и 5GHz), така и с бъдещите честотни ленти (1GHz и 6GHz).

Това означава, че ако искате да гарантирате свързаност с широк спектър от устройства и заедно с това мрежата ви да работи с по-старо оборудване, което имате, трябва да обмислите преминаване към Wi-Fi 6. Благодарение на широкия честотен диапазон, при стандарта Wi-Fi 6 честотната лента може да бъде разделена на по-тесни подканали, предоставяйки повече комуникационни канали за клиентите и повече точки за достъп и поддържане на допълнителни свързани устройства в дадена мрежа.

MU-MIMO (Multi-User, Multiple Input, Multiple Output) също е актуализирано с въвеждането на Wi-Fi 6

Какво всъщност е MU-MIMO? Представете си вашата Wi-Fi мрежа като еднопосочен път, по който автомобилите трябва да преминават и в двете посоки, за да се получава и  изпраща информация. Лесно е да си представите колко бавно ще става това, ако трябва да се спира периодично движението в дадена посока, за да може да се пропусне трафикът в обратната. Благодарение на MU-MIMO, към „пътя“ се добавят специални допълнителни ленти, предназначени за пренос на информация в двете посоки.

Wi-Fi 6 значително увеличава ефективността чрез удвояване броя на даунстрийм каналите и нарастване броя на ъпстрийм каналите с възможност за увеличение осем пъти, което означава възможна доставка на 4 канала едновременно към едно-единствено устройство

Функцията Orthogonal Frequency Division Multiple Access подобрява множество аспекти на Wi-Fi мрежата, като я прави по-ефективна чрез намаление на латентността и подобрение на цялостното качество на услугата в силно натоварени зони с големи изисквания, като например конферентни зали и стадиони.

Новият Wi-Fi стандарт има потенциала да подобри потребителското преживяване, осигурявайки по-бърза Wi-Fi мрежа за клиентите, както и за свързани устройства, като например смарт високоговорители, смарт телевизори и редица други. Високата ефективност на мрежите, реализирани по този стандарт, позволява намаление на разходите за мрежата и за устройствата, което дава възможност на компании от всякакъв размер да увеличат свързаността си.

Какво е 5G?

5G е следващото поколение клетъчна технология, което ще замени 4G LTE. Чрез използване по нов начин на съществуващите честоти за мобилни данни и добавяне на нови честотни ленти във по-високочестотния спектър, 5G ще предложи значително увеличение на скоростите за предаване на данни и сериозна алтернатива на широколентовия достъп по стационарна линия. Исторически, клетъчните мрежи са били използвани за пренос на глас и данни в големи територии. Въпреки това обаче, 5G има сериозен потенциал да промени правилата, тъй като може да осигури скорости и необходимата честотна лента за интернет свързаност в локални и частни мрежи, като например малки офисни пространства.

Според експертите на D-Link 5G ще промени начина, по който фирмите правят бизнес. „Очакваме тази технология да предостави много нови възможности за бизнеса, като например лесно и бързо внедряване на системи за сигурност, които могат да изпращат записаното видео директно до облачно базирани видеорекордери, или интелигентни вендинг машини, или интелигентна система за осветление, способна да засича наличие на човек на пътя и да включва и изключва уличното осветление при необходимост. D-Link вече работи с 5G съвместимо CPE оборудване, като системите ще бъдат пуснато глобално до 2020 г. Това ще позволи на компаниите да работят в райони, където няма високоскоростен интернет по стационарни линии, като например селски области или по-стари сгради.

Доставките на интернет до момента се извършват основно чрез стационарни кабелни линии. В повечето държави тези доставки са били реализирани чрез използване на технология, разработена първоначално за пренос на глас. Това е наложило технологиите, използвани за този тип връзка, да еволюират бързо, за да отговорят на нуждата от по-високи скорости. Въпреки това, изискването за все по-големи скорости на интернет достъп означава, че сегашните медни кабели, осигуряващи свързаност, не са подходящи за бъдещите нужди.

Тъй като 5G може да се използва както в по-голям, така и в по-малък мащаб, редица бизнес и частни мрежи, включително такива, които обхващат цели сгради, могат да бъдат базирани на 5G

В ерата на облачния компютинг това ще бъде използвано за организиране на нова мрежова топология за бизнеса, обхващаща всички свързани устройства. Устройствата ще се свързват директно към 5G мрежата или чрез локална WLAN мрежа, използвайки Wi-Fi точки за достъп и съществуващата кабелна инфраструктура.

5G има също така потенциала да предложи широк спектър от нови възможности за бизнеса – създаване на нови продукти и услуги, включително отдалечено подпомагане на малките предприятия да станат по-продуктивни и конкурентоспособни.

От друга страна, избирането на интернет доставчик вече няма да бъде ограничено до избор на компания въз основа на наличната свързаност, т.е. кабелна (FTTH, xDSL или GPON), но и на други критерии като скорост или клиентско обслужване

Смяната на един интернет доставчик с друг ще става все по-лесно. Хибридните решения, базирани на Wi-Fi 6 и 5G, правят всичко това възможно, позволявайки на компаниите да получават свързаност чрез лесно включване към мрежата и споделяне на интернет достъп, без да се налага използването на сложни мрежови топологии.

Експертите на D-Link прогнозират използване и на двете нови технологии по един взаимно допълващ се начин в различните индустрии, благодарение на уникалните им предимства, а именно скоростта и мобилността, предоставяни от 5G, и повсеместната свързаност и традиционния LAN достъп, предлагани от Wi-Fi 6 Изборът, пред който ще бъде изправен бизнесът, е как да си осигури интернет достъпът – чрез кабелна връзка или чрез хибриден 5G рутер от следващо поколение, който ще бъде аналог на традиционен интернет достъп по стационарна линия. И докато превръщането на 5G в стандарт за масово използваните устройства може да отнеме време, едно хибридно решение като например Wi-Fi рутер с вграден 5G модем определено може да донесе допълнителна гъвкавост. Това позволява разгръщането на интернет връзка с висока скорост и голяма широчина на честотната лента, без да е необходимо да се полага физически кабел, което значително намалява разходите и времето за разгръщане.

Днес сме свидетели на използването на 4G и в градските, и в селските райони като алтернатива на xDSL и кабела за широколентов интернет достъп. Други инициативи като например MP-TCP (Multi-path Transmission Control Protocol) позволяват едновременното използване на няколко интерфейса или IP-адреса за агрегиране на интернет свързаност, така че бавните кабелни връзки могат да се комбинират с нови 5G услуги с цел осигуряване на по-бързи и по-качествени услуги.

5G в съчетание с Wi-Fi 6 може да промени начина ни на живот и работа

Вместо струпване на хора в големи градски клъстери, сега вече имаме възможността да живеем и да развиваме своя бизнес почти  от всякъде, включително и от домовете си, и да се наслаждаваме на  връхскоростен широколентов достъп.

Като пионер в областта на безжичните технологии от 2001 г. насам, D-Link се ангажира да направи тези нови технологии достъпни за всички и да осигури лесно и безпроблемно свързване на бизнеса. „Ще продължим да създаваме иновации и да помагаме на бизнеса да извлече максимална полза от новите технологии. Нашите следващи поколения рутери, базирани на технологиите Wi-Fi 6 и 5G, ще илюстрират на практика този ангажимент“, коментират в заключение от компанията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари