Wi-Fi 6E: безжичната връзка ще получи своята най-драстична промяна от много години насам

3
4749

С дебюта на 5G, безжичната връзка се промени по неузнаваем начин. Но това не е краят на еволюцията – Федералната комисия по комуникациите обсъжда тестването на новия стандарт   Wi-Fi 6E. Той ще позволи обмен на информация в нов честотен диапазон – 6 GHz. Това не значи непременно по-бърз интернет, а по-скоро по-надеждна връзка. В моменти, в които всички си стоим вкъщи, модемите ни се претоварват от широката експлоатация от много различни устройства. Въвеждането на Wi-Fi 6E би го направило много по-стабилен при големи натоварвания, макар че технологията би била полезна и за евентуално следващо бедствено положение. Първоначално тя ще бъде предложена на големия бизнес, преди да достигне до крайните потребители.

Това е най-драстичната промяна във възможностите на безжичната връзка още откакто съществуват Wi-Fi модеми от 1989-та година. Новият честотен диапазон на практика предлага четири пъти повече канали за рутери и устройства, което означава достигане на максимална скорост при всички устройства и нула интерференция с други сигнали. Кевин Робинсън, маркетингов директор на Wi-Fi Alliance, сподели:

„Това е най-значителното решение (от страна на Алианса) за Wi-Fi връзката  в цялата й история… Устройствата ще започнат да поддържат стандарта към края на 2020-та…“

Един от основните проблеми при настоящите рутери е бързото натрупване на трафик от данни, преминаващи през тях. Ако вашето устройство бива изхвърляно, това означава, че много други са свързани към вашия модем и някои трябва да бъдат деактивирани. От друга страна, ако около вас има много други модеми и конкуриращи се сигнали (ако сте в апартамент, например), те също пречат на връзката. 6 GHz-овото свързване отваря нова честотна лента с ширина от 1200 MHz (за разлика от 400 MHz, с който работеха старите стандарти).  Теоретичните максимални скорости на новия стандарт са същите, като на 5 GHz-овия Wi-Fi 6 – 9,6 Gbps. Това не означава, че устройствата реално ще достигат такива. Това зависи много и от интернет доставчика, но като цяло достигането 1-2 Gbps скорост при смартфоните (като 5G) ще бъде сигурно.

Първите одобрени от Алианса устройства ще дебютират в края на годината, но ние ще трябва да дочакаме следващата, за да ги пренесем в домовете си. Производителите са почти готови. Broadcom вече представи специален Wi-Fi 6E чип. Qualcomm от своя страна сподели, че следващото поколение продукти на компанията са готови за 6 GHz връзки. Очаква се първите устройства, използващи новата технология, да бъдат именно смартфоните, като таблетите и телевизорите ще последват техния път. Когато тези устройства излязат на пазара, трябва да ги търсите според новата иконка Wi-Fi 6E (Extended to 6GHz).

Има обаче някои уловки. На първо време ще трябва да смените цялостно хардуера си, което включва всички телефони, компютри и модеми. Това е странно, като се има предвид факта, че устройствата могат да обменят информация по 6 GHz-ови канали (в момента просто е забранено). Освен това, както може би се досещате, връзката на Wi-Fi 6E чипове с по-стари рутери на практика елиминира предимствата. Ако свържете най-новия си телефон с по-стар рутер, най-вероятно ще използвате стандартните 2,3 GHz и 5 GHz-ови честоти. Друг важен фактор е въвеждането на технологията ще става постепенно във всяка една страна. Започвайки от САЩ, Wi-Fi 6E бавно ще навлезе и в държавите в другите континенти, включително Европа. Може би на нас ще ни се наложи да почакаме още година-две, докато станем свидетели на постиженията на новия стандарт.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари