Wi-Fi Alliance представи WPA3

0
855

Wi-Fi Alliance направи дълго чакания анонс на следващото поколение на защитния проткол за Wi-Fi сигурност, WPA 3.

Очаква се той да замести постепенно WPA2, стандарт, който светът използва вече 15 години, предава Hacker News. WPA2 отдавна се счита за нетолкова сигурен вече, заради това, че позволява съществуването на некриптирани открити мрежи, което позволява трета страна в същата Wi-Fi мрежа да пресича връзката между две устройства и да „подслушва“ трафика. Освен това, WPA2 е уязвим на CRACK.

„Основавайки се и надграждайки широко използвания и успешен WPA2, Wi-Fi Alliance ще поднесе набор от характеристики, чиято цел е да опрости защитното конфигуриране на безжичната връзка, както за потребителите, така и за доставчиците на услуги, като в същото време биват заздравени Wi-Fi защитите“, пишат в официално изявление от организацията. Четири основни нови характеристики ще отличават новия от стария стандарт. „Две от тях ще доставят надеждна защита, даже и в случаите, в които потребителите не спазвата изискванията за сила на паролата при нейния избор, и ще опрости процеса по конфигуриране на защитата за устройствата, които не притежават дисплей. Друга характеристика ще усили конфиденциалността на потребителите в средата на открити мрежи чрез персонализирано криптиране на информацията. И накрая, 192-битов защитен комплект ще бъде включен, за да се съобрази с Commercial National Security Algorithm (CNSA) Suite от Комитета за обезпечаване на сигурността на системите от националната сигурност, което допълнително ще защити безжичните мрежи, изискващи по-висока степен на сигурност, като правителствени, отбранителни и индустриални обекти“.

Преходът към WPA3 вероятно ще отнеме месеци и дори години, но се съобщава, че още тази година на пазара ще излязат устройства сертифицирани за използването му.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари