fbpx
-3.9 C
София

WikiGalaxy: галактика, показваща статиите от Уикипедия

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Нещо подобно на Окото на Саурон се получава от рендирането на статиите от Уикипедия и връзките между тях в програмния прозорец на браузъра. Звездните клъстъри са тематично свързаните статии и препратките към тях. Проектът се нарича WikiGalaxy и е създаден от френския студент Оуен Корнък (Owen Cornec).

При кликването върху звезда се отваря съответната статия, както и връзките с други статии. В специален „режим на полет“ (fly-mode) става навигацията от една звезда към друга, което става при поредния избор на звезда. В горния ляв ъгъл на екрана се намира редът на търсачката. Сегашната версия на WikiGalaxy съдържа само 100,000 звезди-статии, но студентът обещава да добави съвсем скоро още материал.

Интерфейсът е създаден с помощта на WebGL и може да бъде стартиран в Firefox и Chrome, но при много компютърни системи ще работи бавно. Почти всички са на мнение, че това е един много красив проект.

Графиката е построена чрез запитвания в Wikipedia от скрипт, написан на Python, а визуализацията е осъществена чрез Gephi. Голяма част от изобразяваната информация динамично се обновява чрез Wikipedia API запитвания.

В близкото бъдеще Оуън Корнък възнамерява да прекомпилира тази програма за триизмерната виртуална реалност на Oculus Rift.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини